Høring av søknad etter forurensningsloven for Bergene Holm avd. Skarnes

Høyringsfrist:
14. oktober 2024

Bergene Holm avd. Skarnes søker om tillatelse etter forurensningsloven for sin virksomhet, som omfatter høvleri, malings- og impregneringsanlegg. Bakgrunn for søknaden er vårt pålegg om opplysninger for virksomhet omfattet av industriutslippsdirektivet og tilhørende BAT-konklusjoner for overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil omfatte all forurensende aktivitet på anlegget.

Alle kan sende innspill og kommentarer til søknaden til Statsforvalteren. Frist for innsending er 14. oktober 2024.

Publisert 13.09.2024

Statsforvalteren i Innlandet viser til endelig søknad fra Bergene Holm AS om tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven. Søknaden er tilgjengelig i menyen til høyre.

Bedriften er omfattet av Industriutslippsdirektivet (IED) jf. forurensingsforskriften kapittel 36 vedlegg I pkt. 6.10. Under IED blir det vedtatt konklusjoner (BAT-konklusjoner) som beskriver beste tilgjengelige teknikker for ulike bransjer. For virksomheter som gjennomfører overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter med kjemikalier (Surface Treatment Using Organic Solvents including Wood and Wood Products Preservation with Chemicals (STS)) ble BAT-konklusjonene vedtatt i 2020. Vi sendte virksomheten pålegg om opplysninger knyttet til dette den 19. desember 2023.

Virksomheten har frem til nå ikke vært regulert gjennom egen tillatelse etter forurensningsloven. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil derfor omfatte all forurensende aktivitet på anlegget, ikke bare det som er omfattet av IED.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Bergene Holm avd. Skarnes lagt ut til offentlig gjennomsyn.

Om virksomheten

Bergene Holm AS avd. Skarnes er lokalisert i Sandervegen 451. Virksomheten består av høvleri, malings- og impregneringsanlegg. Skurlast blir til høvlede produkter som konstruksjonsvirke, kledning, terrassebord med mer. En betydelig del blir også impregnert og/eller malt med ett eller to strøk. Tørkeanlegget brukes til å tørke impregnerte produkter som skal males eller rå trelast fra andre sagbruk i selskapet. Produktene blir deretter kvalitetssortert og pakket i trelastpakker, enten for distribusjon og salg, eller for videre bearbeiding.

Inngående transport tilsvarer, i dag, 15 lastebiler hver produksjonsdag og et tilsvarende antall fullastede vogntog ut fra bedriften med ferdigvarer.

Utslipp til ytre miljø

Bedriften beskriver sine utslipp til ytre miljø i søknaden. Selve produksjonen foregår innendørs og har ikke punktutslipp til vann. Sanitæravløp går til kommunalt nett. Virksomheten har utover dette utslipp til overvannsnett som føres til Mangåa fra tomter, vann fra oljeutskiller, kondensvann fra trelasttørker og renset vann fra flokkulering. Utslipp til luft kommer fra fyringsanlegg, trelasttørker og fra rullende materiell som trucker, hjullastere og lastebiler. De har også utslipp fra syklon for separering av flis og sagspon fra luft.

Når det gjelder støy, viser søknaden til støyutredning av virksomheten oppdatert i 2024. Virksomheten har ifølge kartleggingen en moderat støyutbredelse og nabobebyggelsen ligger utenfor gul støysone, og har dermed støy under grenseverdi. Ved utvidet drift til natt, evt. til lørdag og søndag, vil grenseverdier bli overskredet og en slik utvidelse vil kreve at det gjøres tiltak for at kravene skal overholdes.

Virksomheten genererer ulike typer avfall. Biprodukter fra produksjon av høvlet trelast brukes som brensel på virksomheten eller selges. Aske fra fyringsanlegget leveres til godkjent deponi. Annet avfall hentes av avfallsselskap.

Høringsuttalelser

Høringsuttalelser til søknaden kan skrives inn i skjemaet nedenfor eller sendes til Statsforvalteren i Innlandet innen 14. oktober 2024

Høring etter forurensningsloven - Bergene Holm avd. Skarnes

Høyringsfrist:
14. oktober 2024