Ønsker nye alltid velkommen

Samlingsstund er viktig på Solvang skole i Øyer. Alle de 257 elevene samles to ganger i uka og får felles informasjon om ukas aktiviteter og en felles opplevelse. Et fylkesmannsbesøk er det snakket om mange ganger. Mange vet hvem Knut er, og når fylkesmannen & co kommer, er det ikke lenge før en ung trio spør: «Er du Knut?» Et møte blir det mellom de tre og fylkesmannen, før samlingsstunden starter ved at alle ønskes velkommen - på 17 forskjellige språk!

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 22.02.2019

Bjarne Nyrud er rektor: -Det spesielle med Solvang er mangfoldet. Vi har elever fra 35 nasjonaliteter, det er en mulighet for glede og begeistring.

Resultatene skapes i fellesskap

Tidligere hadde så mange nasjonaliteter blitt sett på som en utfordring, men slik er det altså ikke her. Riktignok gir det noe arbeid (å lage planleggingskalender på arabisk for eksempel), men mangfoldet gir så mye, mye mer enn det koster. Alle må få en anledning til å koble seg på. «Each one teach one» er motto for pedagogikken, sier rektor Bjarne, og legger til: -Samlingsstund er viktig, turer i nærmiljøet og på fjellet er viktig. Det er her vi skaper gode relasjoner og godt læringsmiljø.

Å ha det bra - inne og ute

Teamleder Heidi Lindblad er en annen som får ordet; hun minner om den tosidige hensikten med skolen; å lære og å ha det bra med hverandre. På Solvang har de egne planer også for å gi «sosial kompetanse» (som det heter på voksenspråk når barn leker og prater sammen og ikke slåss). Gjennom øvelser og rollespill bygges stein på stein slik at alle elevene – uansett bakgrunn og uansett hvor de kommer fra - har det bra med hverandre.

Åse Bølerengen er også teamleder. Hun minner om utetilbudet: -Det er flott og både oppfordrer og utfordrer på samarbeid! Mye av det ble faktisk til i samarbeid, altså dugnad. Så er vi i skibygda Øyer, som nettopp har gjort unna mimringen om OL for 25 år siden, da mange av de alpine grenene gikk i kommunen. Også i samlingstunden mimres det ved at alle synger og danser til OL-floka og også framfører en «skirapp» som neppe fantes for 25 år siden.

Skibakkene er blitt flere, flottere og mer allsidige siden 1994, og alle elevene på skolen har gratis årskort i bakken. For de som ikke har utstyr, står nyåpnede «BUA» tilgjengelig. Alle skal med!

En åpen kommune

-Det vi opplevde på skolen, varmer et pappahjerte, sa fylkesmann Knut Storberget på møte med formannskap og administrasjon etterpå. -Det virker som de gjør alt rett, uten at jeg kan peke helt nøyaktig på hva de gjør. De har så rolige og harmoniske elever ut fra hva jeg så.

På møtet kommer det flere innspill på hvorfor 35 nasjonaliteter oppfattes som entydig positivt. Øyer vil være, og er, en åpen bygd. -Husk at her har pilegrimer og fremmedfolk kommet gjennom bygda i hundrevis av år, sier en. Flere er innom at OL ga et løft for turismen som bringer 25.000 – 30.000 turister til bygda gjennom en lang vintersesong, men at turismen har mye lenger historie enn det.

Så har kommunen hatt fem-seks asylmottak, etablert uten mye diskusjon (unntaket var det siste forslaget om etablering). Det har ført til mye integrering, og tipset er: Det er i lag og foreninger at integrering skjer. I hverdagsaktiviteten. Øyer-Tretten idrettsforening får ros. Det samme får de som har flyttet til kommunen, og som blant annet etablerer egne virksomheter. Øyers flerkulturelle råd informerer næringsliv om arbeidskraften, og inspirerer lag og foreninger til å ta initiativ.

Så da kan vi vel istemme konklusjonen fra en i formannskapet: -Øyværinger er et godt eksempel på å ta imot folk. For folk er folk.

SOLVANG SKOLE

  • 257 elever med 35 nasjonaliteter
  • På skolebiblioteket finnes bøker på 18 språk
  • Skolens «årshjul» (planleggingskalender) finnes også i en arabiskspråklig versjon
  • «Regnbueskolen» kaller de seg

  • Kulturskolen med 240 elever under samme tak som skolen
  • Aktiviteter fra ni om morgenen til 21 om kvelden