«Kickstarter» grønn bydel
På bålpanna putret kaffekjelen, krydderkakene var bakt i går, og ansatte i Elverum kommune sto på rekke og rad for fortelle fylkesmannen og politikere i alle aldre fra egen kommune om Ydalir – Elverums «nye grønne bydel». Her skal det bli godt å bo.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Diskusjonen går høyt mange steder om i hvilken grad det skal bygges i sentrum og i hvilken grad det skal bygges «satellitter» et par kilometer fra bykjernen. I Elverum har de valgte dette. Bevisst. Her skal «bygges grønt», her skal skole, barnehage og det nødvendige utvalg nærbutikker være i gåavstand, her bygges med høye miljømål både offentlige bygg og boliger.
Kommune med grønne ambisjoner
Daglig leder i Elverum vekst, Odd Erling Lange, peker og forteller om høye miljøambisjoner for et område der kommunen eier noe av grunnen, private andre. Så er det sånn at gjeldende nasjonalt regelverk, som kunne lagt sterkere føringer for private, «henger etter». Den samme «grønne kvaliteten» som skal brukes på boliger som bygges på kommunale tomter, vil derfor ikke gjelde på private tomter.
-Jeg måtte bare få sagt det, siden statens representant er til stede, sier han til fylkesmann Knut Storberget.
Flerbruk både ute og inne
Så stiller de seg opp på rad og rekke, de som skal drive de offentlige tilbudene i Ydalir. For før noen boliger er på plass, er både en skole som kan romme 350 elever og en barnehage under bygging. Begge bygges i tre. Punktum. Skolen er kostnadsberegnet til 310 millioner, barnehagen til 81. Prosjektleder Heidi Erikstad holder orden på byggeprosessen:
-Her åpner vi dører til framtida på så mange måter. En ting er at vi bygger miljøvennlig, men vi spør også om hva hvert bygg og hvert rom skal brukes til, for å tilpasse byggene til folkene som skal bo her. Byggene skal gi muligheter - ikke bare på dagtid, men også på ettermiddag og kveld. Jeg mener Ydalir har forandret oss som har jobbet med prosjektet, sier hun.
Det skal investeres tre til fire millioner i løpet av utbyggingsperioden. Enova har gitt støtte til planleggingsarbeidet, og her har arkitekter, energirådgivere og spesialister på kollektivtransport og resirkulering vært med på å legge planer og føringer. Derfor blir det boliger med lave energi- og vedlikeholdskostnader, fjernvarme, solceller og varme fra grunnvann.
-Jeg mener denne måten å planlegge og bygge på viser løsninger for framtida, oppsummerer fylkesmann Knut Storberget.