Engerdal
Det var en kald dag, men vi ble ønsket varmt velkommen da vi kom til Engerdal. Her har vi veldig mye vi er stolte av og ønsker å vise frem sa ordfører Tor Erik Skramstad.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I Engerdal startet vi besøket vårt på Engerdal mottak. Her bor det 150 flyktninger. Et veldig godt drevet mottak som har holdt på i mange år. Mottaksleder Ralf Edstrøm ga oss en fin orientering om mottaket og hvordan de driver. Han fortalte også at de har utfordringer med økonomien på grunn av tiden vi lever i. De har siste året fått økt sine strømutgifter med 600.000 kroner. Dette er midler som UDI ikke vil kompensere for. Vi fikk også besøke en familie og se hvordan de bor. Her får familier sin egen leilighet og Maria (flyktning fra Venezuela) kunne fortelle at det var godt å bo på mottaket.
Vi var også innom voksenopplæringen og her orienterte fungerende leder for voksenopplæringen Liv Randi om hvordan de jobber på voksenopplæringen. De har siste året bosatt 33 flyktninger og de har allerede bosatt 10 i år. Utfordringen er boliger og det jobbes med oppsøkende virksomhet. Kontakter eiere i hus som står tomme. Avstand er en utfordring, langt mellom husene og dårlig kollektivtilbud. jobbes det med oppsøkende virksomhet. Kontakter eiere i hus som står tomme.
Kommunen ser et behov for en innføringsklasse ved Trysil videregående skole. Mange av de som kommer hit er ferdig med grunnskole. På voksenopplæringen har de kun tilbud på grunnskolenivå og dette er ikke godt nok.
Å jobbe er viktig
Vadym, kom til Engerdal i september 2022. Etter fire måneder i Norge fikk ha mulighet til å jobbe på et verksted. Her jobbet der ca. et år og lærte seg godt norsk. Vadym har et mål, og det er å jobbe som lastebilsjåfør slik som han gjorde i Ukraina. For å kunne gjøre dette, trenger han et yrkessjåfør-kompetansebevis. Dette har han fått nå. Han skal nå på jobbintervju håper på å få jobb. Han ønsker fortsatt å bli boende i Engerdal. Vadym har et tips til alle flyktninger som kommer til Norge: -lær dere norsk så raskt som mulig og snakk norsk med nordmenn, det er ikke farlig.
Maria fra Venesuela, er flyktning på mottaket. Kom til mottaket i september i 2023 og er veldig fornøyd med å bo i Norge. Hun har gått på skole i fire måneder og snakker allerede godt norsk. Det kan være hardt å være flyktning, sa Maria. Mange av oss har med oss en tung ballast i sekken. Men her i Engerdal mottak hjelper de oss med aktiviteter og noen å snakke med. Det Er alltid noen å snakke med på mottaket av de som jobber der – det er veldig bra.
Maria var veldig takknemlig for å få muligheten til å komme til Norge og til Engerdal hvor hun trives godt. Da hun kom hit var hun redd for å si noe og å snakke, men her i Norge kan alle si det de vil og det liker jeg veldig godt, sa Maria. Her har vi fått et hjem, sa Maria. Det er godt å holde seg oppdatert og ha noe å holde seg i ånde.
Ahmed fra Tyrkia underholdt for oss.
Aktivt skutermiljø
Østlandet Motorservis AS har et av sine to butikker i Engerdal. Her selger de snøskutere og skuterutstyr i tillegg til at de holder oppe 23-24 mil med skuterled og leier ut snøskutere. Daglig leder Ståle Sømåen orienterte om bedriften og betydningen av skuterled for Engerdal kommune og om skuterforeningen som teller hele 50 personer.
Stor stas var det da vi fra statsforvalteren fikk kjøre en liten tur med snøskuter.
Rekruttering i helsetjenesten en nasjonal utfordring
Siste stopp på programmet var Engerdal Helse og omsorgssenter.
Her fikk vi høre heletjenesten i Engerdal fortelle om hvordan de de organiserer helsetjenesten i kommunen. Engerdal er en stor kommune i areal og hjemmetjenesten må kjøre lange avstander. Vi fikk høre at de også i Engerdal sliter med å rekruttere folk i stillinger innen helse og omsorg. Kommunen har blitt med i prosjektet «Bygdevekst». Helsetjenestene i Engerdal er truet slik situasjonen er nå. Dette er et nasjonalt problem som må løftes og tas tak i på høyere hold og kommunen ba statsforvalteren om hjelp til å bringe dette vider.
Reindriften står sterkt i Engerdal
Ellen Merete Onna og Elin Fjellheim fra Svahken Sitje fortalte oss at reindrift er en av hjørnesteinsnæringene i Engerdal og mange har sin næring i rein. Det er en gründerkultur i området og de tar ansvar for egen foredling. Å drive reindrift krever store areal og 70 % av reindriftsområdene er vernet. Det er også viktig at det er samarbeid mellom reinnæringen og andre som har sin næring i området.
Innlandet er et gammelt samisk område og Elin Fjellheim var glad for at Innlandet nå har fått sitt samiske navn. Det sørsamiske språket er sterkt truet. Mange foreldre ønsker samisk språk, men har det ikke selv. Det må satses på dagens barn og dagens ungdom slik at disse får mulighet til å bruke samisk på sine barn.
En lærerik og hyggelig dag i Engerdal - tusen takk!
Kontaktpersonar
FAKTA OM ENGERDAL
Kommunenavn: Engerdal (kommer fra elva Engeråa og innsjøen Engeren, av norrønt ǫngr, i betydningen ‘trang, smal’)
Landareal: 1.917 km2
Folketall pr. 3. kvartal 2023: 1.396
Ordfører 2023: Tor Erik Skramstad (H)
Kilder: SNL, SSB, Wikipedia
PROGRAM I ENGERDAL
Sted: Engerdal mottak, Østlandske motorservice, Engerdal Helse og omsorgssenter
Tema:
- Besøk mottak og voksenopplæringen
- Betydning av snøskuterled i Engerdal
- Disksjon av aktuelle tema for kommunen.