På Gjøvik finner de løsninger

Statsforvalter Knut Storberget snakker med Mats, en av de unge på Jobbhus.
Mats, en av de unge som får hjelp på Jobbhus, snakker med statsforvalter Knut Storberget. Foto: Aslak N. Lilleland, Statsforvalteren i Innlandet.

På Jobbhuset får Mats og andre ungdommer hjelp til å se sine egne ressurser som kan lede til en jobb. Og bybadstue er en annen vellykka satsing som ordfører Anne Bjertnæs fortalte om på Statsforvalterens kommunebesøk.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.12.2023

- Jeg er superheldig og har verdens beste jobb, sa ordfører Anne Bjertnæs til sine kollegaer og Statsforvalterens folk, som tirsdag besøkte Gjøvik kommune. Her vokser befolkningen, 17% har innvandrerbakgrunn, og kommunen har mange utdanningsinstitusjoner. 

Hun sa at Statsforvalterens møter med fakta og føringer fra nasjonale myndigheter har gjort at kommunene har blitt bedre satt i stand til å håndtere kriser. Men å følge opp ettervirkningene av krisene i ungdomskullene, synes hun at både stat og kommune kan bli bedre på. Lokalt er inntektssystemet og økonomien en utfordring når det blir færre unger, og kommunen har aldri brukt mer penger på velferdstjenester enn nå, ifølge ordføreren.

Å finne løsninger sammen med innbyggerne

På gateplan i Rådhuset ligger et spennende rom som kalles Bylab, hvor innbyggerne inviteres til å medvirke når byen og tjenestene skal utvikles. Ved å spørre studenter og innbyggere om råd, fikk kommunene ideen om å lage en bybadstue, som er blitt et populært tilbud i Mjøskanten.

Å finne nye løsninger sammen med innbyggerne er viktig. Gjøvik er den eneste i Innlandet som har blitt foregangskommune i lokaldemokrati, og de er med i et prosjekt over to år der erfaringene skal deles med alle landets kommuner. Manglende deltagelse i demokratiske prosesser er en lang krise som vi som samfunn må løse. Gjøvik og flere kommuner vil ha mer samskaping, som beskriver at man sammen med innbyggere og akademia klarer å lage bedre løsninger. Ordføreren synes at klimaet i den offentlige samtalen har endret seg, den har blitt mer nyansert. Medvirkningsprosesser bidrar til at man i samfunnet for øvrig kan ha en annen oppfatning enn en sjøl – en merverdi ved å jobbe slik.  

Bylab ble også brukt til å involvere befolkningen i arbeidet med ny ungdomsskole i Hunndalen. Over 100 ungdommer ble spurt om hva deres behov og ønsker er. De ville ha benker og steder å være, Ungdomsstemmene sa at de vil ha synlige og trygge voksne å prate med, og trygge og inkluderende miljøer både på skolen og etter skoletid. I skolen vil de også ha større variasjon i læring og utvikling, og med stor vekt på praktisk læring.

På Jobbhus får ungdom hjelp til å se sine egne ressurser

- Når de har slitt seg gjennom skolen og fått en del påminnelser om at de ikke har prestert, kan det ende med at de går ut av skolen og ikke tror at det er bruk for dem! Dette utsagnet kom Eystein Gleditsch fra NAV med, da han og de ansatte tok i mot oss på Jobbhus. Her får ungdommen hjelp til å se sine egne ressurser – og de gir ungdom en erfaring med å mestre.

- Vi må tørre å ta folk på alvor, og bekrefte at den ressursen du har, den kan kvalifisere for lønna arbeid. Så la oss gå ut og sjekke om vi finner en arbeidsgiver som vil la deg teste dette, og veilederne kan følge deg opp til du er i stabilt arbeid, sa Gleditsch.

Mats, en av ungdommene som får hjelp, fortalte statsforvalteren at han har trua sjøl nå. - Det er så mye god støtte du får, de hjelper med det du måtte trenge, sa han og henvendte seg til veilederne.

De ansatte fortalte at det er viktig med morraskaffe på Jobbhus - det å komme seg ut, betyr mye og gir struktur i dagen. Nesten 60% av de som kommer til Jobbhus, lykkes med å få seg noe å gjøre. Suksesskriteriet sier de ansatte er å bygge gode relasjoner mellom unge arbeidstagere og arbeidsgivere, og være  tilgjengelige. – Og vi behandler dem som helt vanlige folk, også om de har problemer med noe i livet. Slik er det nå, og så går vi videre fra her.

- Hvis jeg skal gjøre noe meningsfullt som statsforvalter, da må jeg jobbe med dette, sa Storberget – og pekte på at det å få flere slike plasser er viktig fremover for alle myndigheter. Han pekte på at unge mennesker ofte er nærmere diagnosen enn jobben, hvis de møter på problemer – men at mange av dem ikke har spesielt tunge behandlingsbehov. Og da kan medisinen være at man kommer seg i arbeid, ikke at man blir diagnostisert, sa Storberget.

– Ingen av ungdommene har som mål å sitte hjemme eller ikke bidra, slo Gleditsch fast. Tilbudet på Jobbhus er åpnet for de ned til 16 år. Fra Jobbhus er det bare en dør mellom et annet kommunalt tilbud, Globus Café – hvor folk i Hunndalen kan komme og hvor det gis arbeidstrening.

- Tar initiativ for Innlandet

Våre felles utfordringer var også tema under besøket. Regionalt er kommuneledelsen opptatt av at Gjøvik har sagt ja til nytt hovedsjukehus for å få gode spesialisthelsetjenester på et helhetlig sjukehus, og at riksvei 4 må prioriteres. 

Statsforvalteren svarte med å si at vi er opptatt av å få signaler, bringe dem til nasjonale myndigheter og ta initiativ. - Vi er representanter for Innlandssamfunnet og har klare oppfatninger om hvordan utviklingen bør være, sa Storberget. Vi sitter i samme båt, har felles utfordringer å håndtere og samme vilje til å gjøre noe med det. Jeg ønsker at vi skal fortsette å ha denne dialogen, og Gjøvik er en ja-kommune. I møtene med kommunene fremover vil vi ta tak i felles oppgaver med utenforskap, flyktninger og klimaforebygging.

Å se sammenhenger når man skal løse saker

Å gjøre de riktige tingene og å gjøre tingene riktig – det er kommunen opptatt av i strategien sin. Kommunen har bestemt seg for å satse særlig på «By- og stedsutvikling», «Digital innovasjon og transformasjon», «Ung inkludering og deltakelse» og «Bo lengre hjemme». De samme fagfolka er involvert i drift på områdene og i utviklingsarbeid, og på ledernivå må de se sakene på tvers av sektorene. Slik må man se saker i sammenheng, fremhever de som jobber i administrasjonen. Å få til gode løsninger på tvers og unngå siloer, er viktig også for Statsforvalteren - for å gi best mulige tjenester til innbyggerne.

FAKTA OM GJØVIK

Kommunenavn: Gjøvik (kommer av gårdsnavnet Djupvik, ‘vik med dypt vann’)
Areal: 672 km2
Folketall pr. 01.10.2023: 30.799
Ordfører 2023: Anne Bjertnæs (H)

Kilder: SSB, Wikipedia, SNL

PROGRAM I GJØVIK

Sted: Bylab/rådhuset, Jobbhus

Tema:

  • Innbyggerinvolvering i utviklinga i Gjøvik kommune
  • Besøk i Gjøvik barnehage med tema flerkultur
  • Besøk på Jobbhus med tema hjelp til unge for å komme i jobb

Knut sin Facebook-post til Gjøvik

13 / 46 GJØVIK
Mats; du toppa besøket i Gjøvik kommune idag! Du vet hva det vil si å kjenne på mørket, håpløshet og slit. Likevel: Så modig, så velformulert og så reflektert.
 
Du setter ord på en av de største utfordringer for oss i Innlandet og som vi hos Statsforvalteren i Innlandet setter søkelys på under besøksrunden i 46 kommuner; alt for mange av de under 30 er utafor skole og arbeid. Dine ord og din stålvilje lærer oss ei lekse. At det nytter. At det skal ikke så mye til. At vi ofte gjør det for vanskelig. At vi ikke må slippe tak i håpet.
Du kommer til å klare det! Du er på rett veg.
 
Godt å ha en kommuneadministrasjon med kommunedirektør Kari Sollien i spiss, og politisk ledelse med Anne Bjertnæs og varaordfører Torvild Sveen som ser betydningen av den jobben folka på Jobbhus Gjøvik gjør. De gir mennesker muligheter.
Takk, Mats!