Landbruk og mat

Sammensatt bilde av tre som spirer, traktor i arbeid og geiter
Oppdatert 26.11.2024

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir


20.02.2025

Skogbrann gir nytt liv!

Når skogen brenner, kan det se ut som en katastrofe. Men for mange sjeldne arter er skogbrann en nødvendighet. Det er gjort nylige undersøkelser i Nørdstebøberget naturreservat i Nordre Land og i Femundsmarka nasjonalpark i Røros og Engerdal som bekrefter dette.


19.02.2025

Nye regler for lagring og bruk av gjødsel

Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har fastsett ny forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskrift). Forskrifta gjeld frå 1. februar.


07.02.2025

Nettseminar om sjukdomsavløysing for avløysarlag m.fl.

Målet med dette nettseminaret er gjere bondens gode hjelparar tryggare på utfylling av søknaden om tilskot. 


05.02.2025

Naturbruk gir fagutdanning og studiekompetanse

Det er snart tid for å søke vidaregåande utdanning. Spørsmålet er kva skal ein velje?


31.01.2025

Skognæringa vil mangle folk i fremtida - Ruben satset og vant pris

Det er stor etterspørsel etter skogfaglig kompetanse. Ruben valgte en næring med framtidsmuligheter. Han anbefaler flere å gjøre det samme.


30.01.2025

Vårsamling for innlandsskogbruket 2025

Vi ønsker velkommen til vårens viktigste samling for skogbruket i Innlandet! Vårsamlingen er en kickoff før skogkultursesongen setter i gang. Denne gangen møtes vi på Honne Hotell på Biri den 3. april.


22.01.2025

Informasjon om tilskudd fra klima- og miljøprogrammet

Vi har utlyst søknadsfrist 15. februar for tilskudd fra klima- og miljøprogrammet i 2025. I dette nettmøtet informerer vi om ordningen, prioriteringene for årets søknadsrunde, hvem som kan søke og hvordan. Det blir også innlegg fra to  tidligere søkere om erfaringer med tiltak finansiert av tilskuddsordningen.


17.01.2025

Nettseminar: Næringsutvikling i landbruket

Gjennom fire nettseminar i 2025 ønsker vi å skape ein møteplass for fagleg påfyll, inspirasjon og styrking av nettverk. Første seminar kjem 20. februar.


13.01.2025

To bønder i Innlandet har fått urettmessig tilskudd og må tilbakebetale

Statsforvalteren har konstatert at to foretak i Innlandet har vært i driftsfellesskap over to år uten å opplyse om dette. De må derfor betale tilbake vel 1 million kroner i uberettiget tilskudd. I tillegg er det avkortet (trukket) i alt 2 millioner kroner i tilskudd.


20.12.2024

Frivillig vern av skog - Nye og utvidede naturreservater i Innlandet

I dag har vi fått to nye og tre utvidede naturreservater i Innlandet.


16.12.2024

Biogass – en del av det store energibildet

Biogassproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis. Det handler om å få god utnyttelse av husdyrgjødsel og avfallsressurser, omdanne dem til nye ressurser og redusere klimautslipp gjennom hele prosessen. Det er store muligheter for å bygge ut biogassanlegg i Innlandet hvis vi få med hele verdikjeden fra substrat til marked - og tilbake på jordet. 


16.12.2024

Kompetansenettverket lokalmat Øst sitt tilbod for 2025 er klart

Kompetansetilboda er retta mot lokalmatprodusentar og små serveringsstader eller reiselivsbedrifter med lokalmatprofil.


06.12.2024

Frivillig vern av skog - Nye verneområder i Innlandet

I dag har vi fått tre nye og seks utvidede naturreservater i Innladet. 


27.11.2024

Sivilombudet besøker Statsforvalteren i Innlandet

Møtet er et dialogmøte om ulike typer saker, som miljø og landbruk, helse, opplæring, vergemål med mer. Formålet med møtet er å utveksle erfaringer, og medarbeidere fra statsforvalteren deltar på temaer som er relevante for dem.


25.11.2024

Nasjonal konferanse om Inn på tunet februar 2025

Den 11.-12. februar blir det nasjonal Inn på Tunet-konferanse i Stavanger. Konferansen er for både oppdragsgivarar, tilbydarar og kjøparar av IPT-tenester, samt politikarar, pårørande og andre interesserte.


15.11.2024

Ny film om landbruket i Innlandet

Landbruket i Innlandet stod i 2022 for ei verdiskaping på over 13,4 milliarder kr. Dette og meir til kan du sjå og høyre om i den nye filmen.

 


07.11.2024

Status produksjonssvikt 2024

Fristen for å søke tilskudd ved produksjonssvikt i planteproduksjon på grunn av klimatiske forhold i avlingsåret 2024, var 31. oktober. Vi mottok 155 søknader, hvorav størst andel er på grovfôr i foretak med husdyr med 91 søknader og korn med 32 søknader.


30.10.2024

Nytt kunnskapsgrunnlag for landbruket i Innlandet er lansert

Det nye kunnskapsgrunnlaget for landbruket i Innlandet vart presentert på Hamar den 29. oktober. 


30.10.2024

Webinar om næringsutvikling i landbruket

Det tredje av tre webinar i år om næringsutvikling i landbruket handlar om engasjement og moglegheiter.


21.10.2024

Webinar - Nye anvendelser for nedklassifisert og farget ull

NIBIO gjennomfører et prosjekt der målet er å bidra til økt verdiskaping i fjellandbruket for den enkelte sauebonde, for beitenæringen og næringsaktører i verdikjeden for ull. De vil nå dele sin kunnskap og spre inspirasjon i et webinar.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel