Kartlegging av beiteressursene er viktig for fremtidsrettet beitebruk

Tre bilder som viser person i arbeid med registrering, ei plante og sauer.
Michael Angeloff legger inn vegetasjonstyper på flyfoto Foto: Jorunn Stubsjøen.

NIBIO er nå i Nord-Østerdalen og foretar vegetasjonskartlegging. Dette gir grunnlag for bedre kunnskap om hvilke ressurser som finnes i utmarka, og hvordan disse kan utnyttes på en god måte.

Publisert 04.07.2024

For å legge til rette for fremtidsrettet beitebruk, god utnytting av beiteressursene og redusere konflikter mellom ulike interesser, anbefaler Statsforvalteren at beitelag, kommuner m.fl. utarbeider beitebruksplaner.

Fortsatt bruk av utmarksbeite er svært viktig for en bærekraftig matproduksjon, og en beitebruksplan kan være et godt verktøy slik at beitenæringen kan utnytte de beste beiteressursene samtidig som en legger til rette for annen bruk av utmarka.

Grunnlaget for en god beitebruksplan er kartlegging av hvilke beiteressurser som finnes i området. Dette blir ofte utført av NIBIO, gjennom en vegetasjonskartlegging. De ulike vegetasjonstypene i et område kan si noe om hvor verdifullt beite er for bl.a. storfe og sau.

NIBIO utfører i disse dager en vegetasjonskartlegging i området Åsan/Lonsjølia i Tynset kommune. Vegetasjonskartleggingen er grunnlag for utarbeidelse av beitekart for sau og for storfe. Åsan/Lonsjølia ligger i et område preget av næringsrik berggrunn som gir grunnlag for svært gode beiter.

Ved vegetasjonskartleggingen i Åsan/Lonsjølia ble det også registrert Svartkurle. Dette er en svært sjelden orkide. I norsk rødliste er Svartkurle  kategorisert til EN, som betyr sterkt truet.

Kontaktpersonar