Fylkeskommunen forvaltar tilskotsordningar som kan bidra til at fleire matprodusentar foredlar eigne råvarer og tilbyr forbrukarane gode matopplevingar. Midlar til bedriftsutvikling blir forvalta av Innovasjon Norge. Næringsutvikling innan matproduksjon er blant anna knytt til lokal matkultur og lokale spesialitetar, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse.
Statsforvaltaren samarbeider med andre statlege etatar, Innovasjon Noreg, fylkeskommunane, kommunane og ulike organisasjonar i dette utviklingsarbeidet.
Matproduksjonen skal ivareta forbrukernes ønsker om trygg mat, kvalitet, mangfold og miljøvennlig produksjon. Statsforvalteren er pådriver for bærekraftig verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat.
Næringsutvikling innen matproduksjon er blant annet knyttet til lokal matkultur og lokale spesialiteter, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse. Statsforvalteren samarbeider med andre offentlige etater og ulike organisasjoner i dette utviklingsarbeidet.
Markedet for lokalmat er voksende og det omsettes lokalmat og drikke for 12 mrd. kroner i dagligvarehandel, storhusholdning og direktesalg. Regjeringens mål om en omsetning for 10 mrd. kroner innen 2025, er allerede nådd med god margin. Nå setter regjeringen et nytt mål for omsetning av lokalmat på 25 milliarder innen 2035.
Lokalmat er et satsingsområde for Statsforvalteren i Innlandet og vi ønsker å tilrettelegge for økt produksjon, distribusjon, salg og synlighet av lokale matspesialiteter fra Innlandet. Vi deltar aktivt i satsingen Matfylket Innlandet med mål om å få mer mat fra Innlandet på bordet og økt rekruttering til restaurant- og matfaget.
Vi jobber for:
- flere lokalmatprodusenter
- økt matproduksjon gjennom kompetanse, markedstilgang og nettverk
- legge til rette for å koble lokalmat og reiselivsprodusenter
- økt synlighet av lokalmat
- den offentlige merkeordningen beskyttede betegnelser, bl.a. revitalisere produkter som har dette vernet, rekruttere flere merkebrukere og flere produkter fra Innlandet
- økt rekruttering til utdanning innen restaurant- og matfag
- økt bruk av lokalmat i offentlig sektor