Vandring blant blomster og insekter i fokus langs "Biestien"
Den 9. juli 2024 deltok ca. 40 personer på vandring langs "Biestien" på Helgøya. Blomster, bier og andre insekter var hovedtema for vandringen.
De som bidro med fagkunnskapen var biolog Asle Bruserud, birøkterparet Lise Godager Hansen og Jan Erik Hansen som driver Helgøya Bie og selvlært insektmann Terje Syversen.
Biestien ligger langs et område med småbiotoper. Det er blant annet en stor og fin tørrbakke med frodig vegetasjon, trolig den mest artsrike tørrbakken på Helgøya. Området har flere lokale og regionale sjeldne arter, og er derfor svært viktig å ta vare på. Det er kartlagt av Asle Bruserud som fortalte engasjert om flere av artene. Her finnes mange mer uvanlige arter som vårveronika, enghaukeskjegg, storblåfjær, smalkjempe, hundetunge, dvergforglemmegei, nakkebær, hjertegras, vårskrinnblom, gullkløver, storblåfjær, bakkemynte, sandarve, åkermåne, fuglestarr, fjellrapp og lakrismjelt.
Langs stien er det satt opp informasjonsskilt om birøkt, og denne ettermiddagen fikk deltakerne høre om bienes liv fra ivrige birøktere. Det var fascinerende å høre om det velorganiserte familielivet/samfunnet biene har, og som gir oss en deilig og velsmakende honning. Det er gitt støtte til å sette opp skilt fra ordningene for spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) og utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL).
Et av stoppene under vandringen var ved lysfella til Terje Syversen som i tre sesonger har samlet insekter og sommerfugler på Helgøya. En givende «hobby» for en pensjonist som er veldig opptatt av alt som har med natur å gjøre, fortalte Terje. I 2021 starta han noen spede forsøk på innsamling av insekter og sommerfugler med selvbygde feller. Han fikk fanget såpass mange arter at interessen bare økte. I tillegg oppdaget Terje at det var gjort veldig lite kartlegging av insekter på Helgøya. Både i 2022 og 2023 har han derfor lagt ned et stort arbeid med å kartlegge både sommerfugler og andre insekter. Også dette er støtte med UKL-midler. All innsamlingen er utført veldig skånsomt, slik at ingen av de som går i fella skulle lide noen overlast. Alle innsamlede arter er registrert med et eller flere foto i "artsobservasjoner" og kan slås opp der.
Nedenfor: En liten overraskelse til turdeltakerne - en levende ospesvermer
(basert på tekst fra Gerd L. Solberg, landbrukskontoret i Ringsaker)
Kontaktpersonar
-
Stig Horsberg
Tlf: 61 26 61 50