Algeoppblomstring i Mjøsa også i år? – meld i fra via ny «alge-app»
Bloomin' Algae er en app der publikum – for eksempel turgåere, fiskere og båtfolk – kan rapportere inn oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger).
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Innrapporterte observasjoner kvalitetssikres av eksperter fra NIVA, og appen vil fungere som gratis varslingstjeneste for potensielt skadelige algeoppblomstringer.
Appen hjelper folk å lære å gjenkjenne oppblomstringshendelser som er av høy risiko for folke- og dyrehelsen. Den kan også gi rask varsling til ansatte i f.eks. kommuner og fylkeskommuner, slik at de kan følge opp med eventuelle folkehelseadvarsler.
Du kan laste ned appen direkte fra Google Play eller App Store. Bruksanvisning finner du i kolonnen til høyre.
Litt om blågrønnalger
I juli 2019 og 2021 oppsto det markante oppblomstringer av cyanobakterier i strandnære områder rundt store deler av Mjøsa. Den dominerende arten var Dolichospermum lemmermannii, en art som under visse forhold kan produsere giftstoffer. Ingen giftstoffer ble derimot påvist i 2019 eller 2021. Det ble likevel anbefalt ikke å bade der vannet var tydelig grønt, da også cyanobakterier som ikke produserer giftstoffer kan gi kløe og ubehag.
På 1970- og 80-tallet var Mjøsa preget av eutrofiering og jevnlige oppblomstringer av cyanobakterier. Etter Mjøs-aksjonen ble vannkvaliteten i innsjøen kraftig forbedret, frem til 2019 har store oppblomstringer vært fraværende. Det har allikevel ikke vært uvanlig å observere større eller mindre ansamlinger blågrønnalger i overflaten om sommeren enkelte år, ettersom algene har en tendens til å samle seg i overflaten som følge av vind og strøm.
Varmere overflatevann er sannsynligvis en medvirkende årsak til oppblomstringene de siste årene. En annen mulig årsak kan være høy tilførsel av fosfor fra lokale elver etter flere kraftige nedbørsepisoder i juni, etterfulgt av godvær og økt temperatur i juli. Klimaendringene vil kunne gi økt hyppighet av slike værforhold og kan derfor øke både næringstilførsler og forverre effektene av disse.
Beredskap i kommunene
Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, NIVA, og Statsforvalteren i Innlandet anbefaler også kommunene rundt Mjøsa å lage en plan for hvordan de skal håndtere en eventuell oppblomstring av cyanobakterier (blågrønnalger). I notatet som kan lastes ned på denne siden gir vi bakgrunnsinformasjon om cyanobakterier og giftstoffene de kan produsere. Vi gir også noen praktiske råd om hvordan de enkelte kommunene kan overvåke forekomst av cyanobakterier ved badeplassene (inkludert prøvetaking og analyse av vannprøvene) og hvordan de kan vurdere risiko med hensyn til bading.
Det gis også litt informasjon om den tiltaksorienterte overvåkingen i Mjøsa, men det er viktig å være klar over at denne overvåkingen ikke omfatter badeplasser og andre strandnære områder.