Hvordan kan vi sammen skape et aldersvennlig Innlandet?
Samfunnet må forberede seg på at det i framtiden vil bli flere eldre og færre helsearbeidere. Vi må bli mer selvhjulpne. Dette har vært tema under vårens dialogmøter mellom kommuner i Innlandet og det regionale støtteapparatet til Leve hele livet-reformen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Denne våren har det regionale støtteapparatet til Leve hele livet-reformen besøkt Hamar, Elverum Otta, Øyer, Kongsvinger, Fagernes, Gjøvik og Tynset for å jobbe med reformen og løsninger på hvordan vi kan skape et aldersvennlig og bærekraftig samfunn. Leve hele livet er en kvalitetsreform for eldre der målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Leve hele livet handler om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet, fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
Dialogmøtene
Hensikten med dialogmøtene er å informere om kvalitetsreformen, samt få innspill og kunnskap om hvilke områder i Leve hele livet kommunene ønsker å arbeide med og hva kommunene trenger av støtte og bistand for å få gjennomført tiltakene. På møtene fikk de kommuneansatte vite litt om støtteapparatet og hva de kan bidra med. De fikk se en film med gode eksempler på tiltak som støtter opp under reformen. Underveisrapporten fra OsloMet ble gjennomgått, den kan du lese her. Rapporten sier noe om hvordan kommunene forstår, vurderer og arbeider med Leve hele livet. Til slutt ble kommunene satt sammen i grupper for å diskutere muligheter og utfordringer med reformen.
Dreining
Reformen startet som en helse- og omsorgsreform, men den har underveis i løpet dreid mer mot en samfunnsreform. Det er det regionale støtteapparatet, det nasjonale støttteapparatet og kommunene enige om. Reformens målgruppe er alle over 65 år. Men, hvis vi skal forberede mot en god alderdom er målgruppen større. Det er også stor enighet i at reformen må inkludere flere sektorer enn bare helse- og omsorgsektoren. Reformperioden var opprinnelig satt til 2019-2023, men på grunn av koronapandemien har kommunene blitt forsinket med sitt arbeid, og det er litt ulikt fra kommune til kommune hvor langt de er kommet i arbeidet med reformen. Reformperioden er forlenget til 2024.
Utfordringer
Eldre står ovenfor mange utfordringer i dag. Digitalt utenforskap – alt skjer på nett, transport og ensomhet er eksempler som kommunene ønsker å gjøre noe med. Kommunene melder også om at det fort kan bli mange reformer som skal håndteres, og det etterlyses en mer helhetlig plan der reformer kan ses i sammenheng med hverandre.
De gode løsningene
Under møtene kom det fram flere gode forslag på tiltak som kan støtte opp under reformen. Det vil være litt ulikt fra kommune til kommune hvordan tilretteleggingen for en god alderdom utføres og hvilke tiltak som settes i gang. Det finnes ikke noen fasit, men å satse på tverrsektorielt samarbeid, inkludering av næringsliv og frivillighet er noe av løsningen, det var mange enige i. Vi planlegger mye i livet og må også planlegge for alderdommen.