Anbefaler å flytte grensen mellom Øyer og Lillehammer
Fylkesmannen har oversendt saken til Kommunal- og moderniseringsdepartementet der vi anbefaler at kommunegrensen endres i tråd med innbyggerinitiativet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Saken ble publisert 19. mai 2020. Oppdatert 7. juli 2020
Fylkesmannen mottok 7. desember 2018 søknad fra innbyggere i Lillehammer kommune om flytting av kommunegrense mellom Øyer og Lillehammer kommuner. Det aktuelle området ligger på vestsiden av Gudbrandsdalslågen, nord i Lillehammer kommune, og søknaden innebærer å flytte dagens grense om lag 200 meter sørover slik at søkerne blir innbyggere i Øyer kommune.
Kommunene ikke enige om flytting
Fylkesmannen i Innlandet har etter oppdrag fra Kommunal- og moderniserings-departementet utredet konsekvensene av en grensejustering mellom de to kommunene. Fylkesmannen kan gjøre vedtak i mindre saker om justering av kommunegrenser dersom det er enighet om en løsning. Denne saken omhandler et lite areal og berører få innbyggere. Fylkesmannen har derfor i to anledninger samlet partene for å belyse saken og sondere mulighetene for å finne en lokal løsning. Det har ikke vært aktuelt for kommunene å komme til enighet. Øyer kommune har vært positive til en justering av grensen, mens Lillehammer kommune ønsker ikke at grensen justeres.
Fylkesmannen har lyttet til innbyggerne
Fylkesmannen har i utredningen lagt vekt på å vurdere de elementene som gjør at søkerne opplever at dagens kommunegrense er uhensiktsmessig. Fylkesmannen har lagt vekt på at grensejusteringer først og fremst bør være et redskap for å tilpasse kommunegrenser til eksisterende samhandlingsmønstre og innbyggernes bruk av kommunale tjenester.
Etter en helhetsvurdering er tilrådningen fra Fylkesmannen at grensen endres i tråd med forslaget som er skissert fra søkerne. Søkernes behov for og bruk av tjenester, innbyggernes tilhørighet og mulighet for demokratisk påvirkning i den kommunen de benytter tjenester er vurdert som de tungtveiende elementene.
Fylkesmannen trekker samtidig frem at begge kommuner viser til et godt etablert samarbeid om å tilrettelegge tjenester for innbyggere også på tvers av grensene. Kommunene samarbeider i dag godt, og det vil være stort behov for samarbeid og samordning i regionen også fremover.
Saken er oversendt Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Fylkesmannen sin anbefaling har vært på høring
hos Lillehammer kommune, Øyer kommune, Innlandet fylkeskommune og Statens kartverk. Lillehammer kommunene anbefalte ikke at grensene ble flyttet. Øyer kommune ga tilslutning til fylkesmannens anbefaling. Fylkesmannen har nå oversendt saken til departementet der vi anbefaler at grensa blir flyttet. Du kan lese mer om dette i utredningen (link her?) Det er departementet som avgjør saken.