Politiets trusselvurdering for Innlandet – ungdomskriminalitet og kriminelle nettverk øker
Dette kom frem på møte med kommunene i Innlandet og Fylkesberedskapsrådet i dag der Rune Otterstad fra politiet la frem Politiet sin Lokale trusselvurdering for Innlandet. Dette er første gangen Politiet legger frem en lokal trusselvurdering for innlandet.
I tillegg til kriminelle nettverk og ungdomskriminalitet, er mishandling i nære relasjoner det tredje prioriterte området som blir tatt opp i den lokale trusselvurderingen for Innlandet. På et samfunnsmessig plan er det sammenheng mellom levekårsutfordringer og mishandling i nære relasjoner. Vold og mishandling i barndommen, psykisk helse, rus, svak tilknytning til arbeidslivet og tap av arbeid er risikofaktorer her. Brudd og seperasjon kan også være en utløsende faktor. Politiet har registrert slike saker i hele fylket.
Kriminelle nettverk
Innlandet er et attraktivt område for kriminelle nettverk, særlig innen narkotikadistribusjon. Det er flere nettverk i Innlandet med nasjonale og internasjonale knytninger og der aktivitetene er menneskehandling, økonomisk kriminalitet, narkotika mm. Det er et stort omfang av svenske kriminelle nettverk. Vurderingen fra politiet er at de forventer en fortsatt negativ utvikling det neste året i form av økt omsetning av narkotika. Her er Innlandet aktuelt, særlig som transittområde for narkotika som smugles over grensen fra Sverige.
Ungdomskriminalitet
Definisjonen av ungdomskriminalitet er lovbrudd som begås av personer under 18 år. I det siste året har det vært en økende trend i Norge. Tallene har økt hvert år. Barn og unge som knyttes til ungdomskriminalitet kan lett havne i kriminelle nettverk. I Innlandet har det vært flere alvorlige voldshendelser siste årene. Det er flest gutter som står for disse hendelsene og gjennomsnittsalderen er 15 år.
Politiet forventer en fortsatt negativ utvikling innen alvorlig barne- og ungdomskriminalitet det neste året, med alvorlige hendelser knyttet til voldsbruk, ran, seksuallovbrudd og andre former for alvorlig kriminalitet. Risikofaktorene som politiet mener påvirker ungdomskriminaliteten i Innlandet er utenforskap, trangboddhet og familiesituasjon.
Vi har alle et ansvar
Det er første gangen politiet gir ut en egen trusselvurdering for Innlandet. Hensikten med en slik trusselvurdering er å dele kunnskap slik at vi kan bli bedre sammen, samt å sette oss i stand til å gjøre forebyggende tiltak for å forhindre kriminalitet.
Trusselvurderingen er åpen og vil bli lagt ut 27. september.
Informasjon fra Statsforvalter
I tillegg til Politiets trusselvurdering orienterte Statsforvalter også om søknad om skjønnsmidler for 2024, produksjonssvikt i landbruket, egenberedskapsuka i uke 44 og evaluering etter flomhendelsen nå i høst.
Flyktninger var ikke tema på dette møtet, men forholdene i Ukraina kan gjøre at det fortsatt kan komme betydelige mengder flyktninger til Norge.
Kontaktpersonar
-
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51 -
Sigurd Tremoen
Tlf: 61 26 60 02 / 91 16 08 94