Ønskjer du å skiljast, må du først søkje om separasjon dersom du og ektefellen din framleis bur saman eller har budd frå kvarandre i mindre enn to år.
Du kan velje å sende inn søknaden digitalt, eller fylle ut eit papirskjema. Digital søknad hentar automatisk nødvendige opplysningar, og gjer det raskare å fylle ut søknaden.
Dersom du allereie er skilt eller separert og berre treng dokumentasjon på dette, kan du klikke her for å bestille kopi av løyvet.
Separasjon og skilsmisse kan avgjøres av domstolen
Separasjon og etterhvert skilsmisse gis i hovvedsak administrativt av Statsforvalteren, men avgjørelser kan også treffes av domstolen.
Dersom en ektefelle har utsatt den andre ektefellen for alvorlig mishandling eller forsøkt å drepe den andre ektefellen eller barna, vil domstolen kunne gi skilsmisse ved dom.
Trekke søknad
Dersom du har sendt inn søknad om separasjon eller skilsmisse og ønsker å trekke søknaden før den er ferdig behandlet hos Statsforvalteren, kan dette gjøres ved å henvende deg skriftlig til oss, aller helst via en sikker digital melding. Dersom begge parter har søkt, må begge parter trekke søknaden. Dersom du trekker søknaden før vi har mottatt den, vil du ikke få svar på at vi avslutter videre behandling av saken før vi faktisk mottar søknaden (14 dager).
Opphør av separasjon
Dersom det allerede er fattet vedtak i en separasjonssak og dere har mottatt separasjonsbevillingen, men fortsatt ønsker å være gift, melder dere opphør av separasjon til folkeregisteret, Skatteetaten.
Sikker digital melding
Du bør ikke sende opplysninger som inneholder sensitiv informasjon pr. e-post, bruk i stedet vår løsning for sikker melding.
Du kan da sende en digital melding til Statsforvalteren og legge ved sensitiv informasjon. Du logger deg på med din egen e-ID, noe som gjør at vi samtidig får sikker identifikasjon av deg.
Du kan scanne eller ta bilde av dokumentasjon du ønsker å sende inn og legge det med som vedlegg. Dersom du er bosatt i utlandet eller i et annet fylke må du huske å krysse av for hvilket fylke som skal motta meldingen din.
Lysingsbladet
Dersom en av partene er på ukjent adresse kan likevel bevilling gis. Melding om dette offentliggjøres da i Norsk lysingsblad.
Digitale bevillinger
Statsforvalteren i Nordland sender alle bevillinger digitalt. Dersom du har digital postkasse vil du få bevillingen dit.
Har du ikke slik postkasse blir brevet skrevet ut og sendt deg med vanlig post.
Våre bevillinger er digitalt signert. Ta kontakt med oss dersom du trenger en fysisk signatur på bevillinga, så ordner vi en signert utskrift fra arkivet.
Bevilling som skal legges frem i utlandet
Alle bevillingene blir utstedt på norsk. Dersom du ønsker bevillingen på et annet språk må du selv sørge for å få den oversatt av en godkjent translatør.
I mange av tilfellene trenger du apostille, eventuelt legalisering på dokumentet før du får det oversatt.
Kopi av bevilling
Du kan bestille utskrift/kopi av bevilling gitt i Nordland etter 1992 her. Du må da logge deg inn med e-ID.
På bestillingsskjemaet er det ikke lagt opp til at du kan be om å få bevillinga til din digitale postkasse, men det kan du påføre i meldingsfeltet dersom du ønsker det (vi sender ikke på e-post).
Gi beskjed dersom du trenger en bekreftet utskrift (med stempel og signatur). Dersom bevillinga skal brukes i utlandet (kun land som har tiltrådd Haag-konvensjonen) kan du også bestille apostille.
Bevillinger gitt av Fylkesmannen i Nordland i 1992 og tidligere, er sendt Statsarkivet/Arkivverket og kan bestilles her.
Vi gjør oppmerksom på at de fleste norske etater som ber om å få bekreftelse på at skilsmisse er gjennomført, også godtar utskrift på dette fra folkeregisteret. Dersom du kun er ute etter dato for når separasjon eller skilsmisse ble gitt, kan du sjekke egne opplysninger i folkeregisteret (se lenke). Dersom bevilling er gitt etter 2018 og du har digital postkasse (digipost/e-boks) kan du sjekke om du finner bevillingen din der.
Problemer med digitale søknadsskjema
Dersom du opplever problemer med de digitale skjemaene kan du sjekke brukerstøtte for å se om du finner løsningsforslag.
Du kan selv administrere din digitale søknad om skilsmisse frem til innsending ved å følge denne lenka: https://sepskil.statsforvalteren.no/
Her kan du sjekke/endre fødselsdato og e-postadresse til vitnene du har oppgitt, du kan også velge et annet vitne dersom vitnet får problemer med å godkjenne.
Statsforvalteren lokalt (Nordland) får ikke tilgang til det digitale skjemaet før det er komplett og kan ikke gjøre noen endringer i skjemaet.
Dersom du har sendt søknaden via den andre parten og denne ikke gir noen uttalelse/medsignatur, vil Statsforvalteren i Nordland motta søknaden etter 14 dager. Dersom vitnene ikke godkjenner vitneerklæringa vil ikke søknaden bli videresendt til Statsforvalteren.
Dersom du ikke finner svar, kan du henvende deg til Statsforvalteren.no/hjelp.
Søknadspapirer i posten
Ønsker du å få tilsendt søknadspapirer for separasjon eller skilsmisse kan du kontakte vår resepsjon.
Send e-post til sfnoresepsjon@statsforvalteren.no eller ring 755 47 990.
Anerkjennelse av utenlandsk separasjon eller skilsmisse i Norge
Dersom du er skilt i utlandet og skal gifte deg på nytt, eller dersom du er separert i utlandet og ønsker at skilsmissen skal behandles i Norge, må den utenlandske separasjonen/skilsmissen først godkjennes av Statsforvalteren.
Registrere ekteskap som ikke godkjennes av Skatteetaten
For å registrere ekteskap inngått i utlandet skal du kontakte Skatteetaten. I enkelte tilfeller vil ikke ekteskapet kunne anerkjennes i Norge. I noen tilfeller vil allikevel ekteskapet kunne godkjennes av statsforvalteren. Det er kun Statsforvalteren i Oslo og Viken som behandler slike saker.