Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra avløpsnett i Nesodden kommune

Høyringsfrist:
9. oktober 2024

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Nesodden kommune om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra avløpsnett i tettbebyggelse i Nesodden kommune.

Publisert 11.09.2024

Sammendrag av søknaden

Nesodden kommune søker om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra kommunen sitt avløpsnett med tilhørende pumpestasjoner og overløp. Kommunen fører i dag størstedelen av sitt avløpsvann til VEAS sitt avløpsrenseanlegg i Asker kommune. Søknaden omfatter hele Nesodden kommune sitt transportsystem for avløp, og har også tatt høyde for fremtidig tilkobling av tettbebyggelsen på Fagerstrand.

Total personekvivalent-belastning (pe) i Nesodden kommune i 2023 er estimert til 14 671 pe (BOF5), og denne er forventet å øke til 25 340 pe (BOF5) innen 2050. Dette vil være et resultat av utbygging av avløpsnett, og spesielt sammenslåing med Fagerstrand tettbebyggelse. Det er i tillegg vedtatt en rekke reguleringsplaner, og kommunen forventer opp mot 1 % befolkningsvekst per år fram mot 2050.

Nesodden kommune har i dag ca. 320 km ledningsnett, og omtrent 185 km av disse er kommunale avløpsledninger. Det er etablert 45 kommunale avløpspumpestasjoner på ledningsnettet, og disse har en blanding av nødoverløp og regnvannsoverløp. Pumpestasjoner nær fjorden har dypvannsutslipp, mens noen få har overløpsutslipp til lokale resipienter eller avlastningstanker.

Det ble overført 930 000 m3 avløpsvann fra kommunen til VEAS i 2022. Det er anslått at utslipp fra lekkasjer på avløpsnettet utgjør 10-15 % av alt avløpsvann. Fremmedvannsandelen er beregnet til
40 %. Kommunen har gjennomført en grov kartlegging av innlekkasjer, samt tilstandsregistrering på avløpskummer i kommunen for å kunne prioritere tiltak. Kommunen gjennomfører også prøvetaking i utvalgte lokale resipienter og har gjort dette i lang tid. De fleste lokale vannforekomstene har i dag moderat tilstand, og kartleggingen tyder på en svak forbedring de siste årene.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 09.10.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2022/17176.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
9. oktober 2024

Dokument