Avventer tiltak etter tørke og produksjonssvikt

Flyfoto fra Romerike som viser åkre med tørkeskader. Juni 2023
Tørkeskadde åkre på Romerike juni 2023 Foto: Statsforvalteren.

I forbindelse med tørkeskadene avventer vi eventuelle nasjonale tilpasninger av tilskuddsordningen ved produksjonssvikt (tidligere avlingsskadeerstatning).
Mer informasjon kommer så snart vi vet mer.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.06.2023

Bekymring blant bøndene

Faglaga og kommunene har fått mange henvendelser fra fortvilte bønder de siste dagene/ukene. Husdyrprodusenter er bekymret for om det blir nok fôr eller om dyr må sendes til slakt. Kornprodusenter er bekymret for tynne kornåkre, og mange som har tilgang på vanningsanlegg bruker svært mye tid og ressurser på vanning, som kan hjelpe noe, men som ikke kan erstatte normal nedbørsmengde.

Det er også bekymring for om ordningen for tilskudd ved produksjonssvikt er god nok etter store kostnadsøkninger de sista åra. 

Prognoser fra fylkene

Statsforvalterne har med gode innspill fra blant annet faglaga, kommunene og Norsk landbruksrådgiving sendt inn prognoser for tørkeskadene til Landbruksdirektoratet. I prognosen fra Oslo og Viken som ble sendt 12. juni antydet vi at halvparten av kornprodusentene og halvparten av grasprodusentene i fylket kan komme til å søke tilskudd ved produksjonssvikt, det vil si 3600 søknader. I løpet av uka forverret situasjonen seg ytterligere, og flere kommuner antydet at 80 % av produsentene av gras og korn kan komme til å søke. Om dette er riktig, kan det bli snakk om 6000 søknader i Oslo og Viken. 

Landbruksdirektoratet har også fått innspill til tilpasninger av tilskuddsordninger som kan hjelpe på situasjonen. Dette gjelder både produksjonstilskudd, regionalt miljøtilskudd og tilskudd ved produksjonssvikt. 

Det er jevnlige møter mellom forvaltninga, faglaga og NLR, både nasjonalt og fylkesvis.

Med erfaringene fra tørkeåret 2018 i minnet, er det viktig å få på plass tiltak som sikrer nok fôr, reduserer bondens økonomiske tap og sørger for en effektiv behandling av søknadene.

 

 

 

Kontaktpersonar