Tid for å luke floghavre og hønsehirse i åkeren

Bilde av planten Hønsehirse, et problemugras.
Hønsehirse. Foto: Norsk Landbruksrådgiving Viken.

Floghavre og hønsehirse er to svært alvorlige problemugras som trives i kornåkre. Det er svært viktig at kornprodusentene kontrollerer åkrene sine for disse ugrasene. Den beste tiden for slik kontroll er nå i juli og noen uker framover etter at kornet er utvokst.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.07.2023

Floghavre

Floghavren vaier flere steder over åkeren nå. Det er viktig at kornåkeren kontrolleres for floghavre, selv om en ikke har kjennskap til at den finnes.

Floghavre har en egen forskrift som krever at det gjennomføres effektiv bekjempelse. For bonden er det minst like viktig at floghavren ikke får spre seg, da den reduserer avlinga og seinere fører til økte kostnader ved kjemisk bekjempelse.

I et så aktivt jordbruksområde som Oslo og Viken, vil floghavre som sprer seg til naboeiendommer være svært skadelig for produksjonen hos andre bønder. Det gjelder særlig de med såkornavl og frøavl av storfrøa arter. Bønder med floghavre på sine arealer har et ansvar for at flogahavre ikke spres til andre eiendommer.

Floghavreplanter må lukes opp med rota slik at de ikke setter nye aks. Planta må tas med ut av åkeren, og f.eks. brennes. Dette for å hindre at frø utvikles og senere spirer.

Floghavren kan kjennes igjen på en veldig åpen risle, snerp på alle korna, og rager ofte over åkeren.

Planten Floghavre. Et problemugras
Floghavre. Foto: Follo Landbrukskontor.

Hønsehirse

Hønsehirse øker i utbredelse og er mange steder nå et problemugras i flere kulturer. Med sin store frøproduksjon og aggressive vekst er den en enda større trussel for bonden enn det floghavre er. Det er derfor svært viktig å kontrollere alle kornarealene, og luke vekk enkeltplanter før den klarer å etablere store bestander. Har hønsehirsa først etablert seg med store bestander, er det kun kjemisk, bekjempelse som nytter.

Hønsehirse er vanligvis storvokst og blir godt over en meter høg, med opptil 2 cm brede blader, men undersøkelser hos NIBIO viste at det var stor variasjon i voksemåte og plantestørrelse. Den er ettårig og spirer fra frø hvert år.

Vi finner det først og fremst i åpenåkerkulturer som korn, poteter og grønnsaker, sjeldnere i eng. Hønsehirsa liker lys – dvs tynne åkere som vi dessverre har mange av nå i 2023, og den liker varme.

Du finner mer informasjon om Hønsehirse på nettsiden til Norsk Landbruksrådgiving.

Bruk gjerne rådgivningsapparatet i Norsk Landbruksrådgiving dersom du trenger råd og veiledning for effektiv håndtering og bekjemping av hønsehirse! I denne ugraskampen trenger vi at alle engasjerer seg!

Les artikkelen «Hvordan unngå spredning av farlige planteskadegjørere?» på nettsiden til Norsk landbruksrådgiving.