Beredskap for rovvilthendelser i beitesesongen 2024

Kart over ulvesoner, registrert ulv og dyr på utmarksbeite i Oslo og Viken

En ny beitesesong er i anmarsj. Vi hos Statsforvalteren, som jobber innenfor to rovviltregioner, har høy beredskap for å håndtere hendelser med rovvilt gjennom hele beitesesongen.

Publisert 08.05.2024

I fylkene Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus slippes det årlig i underkant av 90 000 sauer og

10 000 storfe på fritt utmarksbeite. Dette er et dyrevelferdsmessig gode for dyrene, men det kan også oppstå skader fra for eksempel rovvilt. 

Beredskapstelefon og veiledning

Hos Statsforvalteren høyner vi hvert år beredskapen foran en ny beitesesong. Dette gjelder også for dyr som går på inngjerdede arealer innenfor ulvesona i rovviltregion 4. Vi har blant annet en egen beredskapstelefon (tlf.: 971 35 265) som er bemannet fra klokken 7-23 i perioden fra 15. mai til 15. september. Dersom beitebrukere eller andre fatter mistanke om skader fra store rovvilt eller har spørsmål om dette, kan de kontakte oss både i og utenfor arbeidstiden. Vi veileder om akutte forebyggende tiltak og midler til dette, og håndterer skadefellingstillatelser dersom det er aktuelt.  

Vi varsler også beitebrukere og andre som har registrert seg for å motta dette via SMS. Registrer deg her for å få SMS 

Statens Naturoppsyn (SNO) dokumenterer ulveskade på lammekadaver.
Statens Naturoppsyn (SNO) dokumenterer ulveskade på lammekadaver. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.


Brosjyre om rovvilt og beitedyr

I samarbeid med Statens naturoppsyn og Mattilsynet oppdaterer vi hvert år en egen brosjyre med nyttig informasjon om rovvilt og beitedyr i våre fire fylker. Denne sendes i hovedsak ut til alle registrerte husdyreiere i fylkene våre. Når det oppstår skader eller mistanker om skader fra store rovvilt, jobber vi aktivt for å begrense tapene og bistå dyreeiere best mulig.  

Brosjyren inneholder blant annet kontaktinformasjon til rovviltkontakter i Statens naturoppsyn, som skal rykke ut for å se på skadde eller drepte husdyr. Brosjyren er tilgjengelig på nettsiden vår, sammen med annen nyttig informasjon om hva du gjør Når rovvilt tar beitedyr.  

Hver beitesesong håndterer vi mange ulike problemstillinger knyttet til rovvilt og beitedyr fra ulvesonen i øst til områder med store mengder husdyr på utmarksbeite i vest. Det er store variasjoner i beitebruken som favner alt fra høytliggende fjellbeiteområder til de lavereliggende skogs- og kystområdene. Historisk sett har det vært lave tapstall på fjellbeitene, mens midtre deler av Buskerud (rovviltregion 2) og Akershus har årlige tap til gaupe og ulv. Spesielt var det store skader til ulv både på innmarksbeite innenfor ulvesonen og i beiteprioriterte områder i Eidsvoll kommune i 2023.