Feiring av bærekraftige måltider - Matprisen 2025

Mandag kveld gikk Matprisen 2025 av stabelen. Gjennom prisutdelingen hedres enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. 

Publisert 12.11.2025

Et bærekraftig måltid 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, er viktig for hvordan vi møter miljø- og klimautfordringene i vår tid. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikk knyttet til bærekraft og økologi. 

Til grunn for Matprisen ligger konseptet  et bærekraftig måltid.
Bærekraftige måltider innebærer at de er:
 

  • laget fra bunnen av 
  • har fokus på grønnsaker, belgvekster og korn 
  • er sesongbasert 
  • har bevisste valg av kjøtt og sjømat 
  • har fokus på å redusere matsvinn 
  • har fokus på økologiske råvarer 

Prisvinnerne fra våre fylker 

Fra fylkene Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus var det mange nominerte, noe som er en hedersutmerkelse i seg selv. – Men jammen var ikke vinnerne av flere av kategoriene også fra fylkene våre, sier en fornøyd Kjersti Grøndahl fra Statsforvalterens landbruksavdeling.

Her er vinnerne fra våre fylker: 

  • Hørte gård, Buskerud, vant Debioprisen 
  • Mortens Kro, Akershus, ble Årets kjøkken 
  • Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, Oslo, ble Årets formidler 
  • Villbrygg, Oslo ble Årets produsent 
  • Kalnes videregående skole, Østfold, ble Årets storkjøkken 
  • Annechen Bahr Bugge, Oslo, vant Matprisen 

Statsforvalteren gratulerer både nominerte og prisvinnere og takker for en strålende kveld til ære for alle som bidrar til mer bærekraftige måltider. 

Gladere vinnere! Øverst fra venstre: Villbrygg som vant Årets produsent og Kristoffer Torheim og "Takk for maten"-podden som vant Årets formidler. Nederst fra venstre: Kalnes videregående skole vant Årets storkjøkken og Hørte gård som vant Debio-prisen.
Gladere vinnere! Øverst fra venstre: Villbrygg som vant Årets produsent og Kristoffer Torheim og "Takk for maten"-podden som vant Årets formidler. Nederst fra venstre: Kalnes videregående skole vant Årets storkjøkken og Hørte gård som vant Debio-prisen. Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen.

 
Matprisens historie 

DebioInfo og ØQ – økologisk mat i storhusholdninger fikk i 2014 midler fra Landbruksdirektoratet for å arrangere Matprisen for første gang. Med Matprisen skulle det vies oppmerksomhet til storkjøkkenansatte, kokker, kafédrivere, beslutningstakere, arrangører, institusjonsansatte og andre som jobber med økologisk mat og bærekraftige menyer i storhusholdninger. Selve prisutdelingen gikk av stabelen 30. oktober på Kunstneres hus i Oslo. Siden den gang har Matprisen utviklet seg til en festaften med prisutdeling, middag og publikum til stede på Vippa, og det ble delt ut hele ni priser pluss KokkeKarlas stipend. 

ØQ var foregangsfylke-prosjekt hos Statsforvalteren i Østfold, Oslo og Akershus, og jobbet for mer økologisk mat i storhusholdninger. I dag er tilbudet videreutviklet og bedre kjent som Matvalget. 

Kontaktpersoner