Her er årets fyrtårnkommune
For andre gang deler Statsforvalteren ut pris til en kommune som er opptatt av å inkludere barn og unge. Prisen for 2022 går til Senja kommune.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Første gang prisen ble delt ut var på Statsforvalterens vintermøte for et år siden. Da fikk Hammerfest kommune prisen.
I begrunnelsen fra juryen, som har bestått av Lavrans Lockertsen fra Ungdommens Fylkesråd, Morten Haldorsen fra Sametingets Ungdomspolitiske Utvalg, og Gro Davidsen, Hilde Bremnes og Elisabeth Vik Aspaker fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, går det fram at årets vinner har jobbet godt for å få til god medvirkning og gode møteplasser for barn og unge.
- De har etablert et godt ungdomsråd som får tilpassa og forståelig informasjon, og er med i flere arbeidsgrupper. De har fått medvirke i saker om skolehelsetjenesten slik at det har blitt ansatt flere helsesykepleiere, og de er tett påkobla arbeidet med å etablere et eget aktivitetshus for barn og unge, heter det i juryens begrunnelse.
Fire kriterier
Juryen for fyrtårnprisen hadde fått inn 12 forslag på kommuner som har gjort et godt arbeid opp mot barn og unge.
Det er fire kriterier som forslagene så har blitt vurdert opp mot.
- Kommunen ligger i Troms og Finnmark fylke
- Kommunen har gjort noe konkret for barn og unges rettigheter
- Kommunen har fokus på samarbeid, også med barn og unge
- Kommunen er opptatt av mangfold og inkludering
Barn og unges kommunestyre
Senja kommune arrangerer også faste kommunestyremøter for barn og unge, hvor både ordfører og rådmann deltar. Her er alle skoler representert, og det er en arena for å ta opp alle saker som opptar barn og unge.
Juryen peker og på at ungdomsrådet er tett koblet på det regionale samarbeidet, med møter i Midt-Troms Rådet, innspillsmøter, Senjakonferansen og Dyrøyseminaret, og kommunen jobber dessuten for å inkludere sårbare grupper gjennom Fritidskasse for barn og unge, for å sikre at ikke økonomi hindrer noen fra å delta i fritidsaktiviteter.
Prisen er et diplom og 10.000 kroner.