Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståing med heimen ta vare på barnets behov for omsorg og leik, og fremje læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. 

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle tilsette i barnehagen har ei plikt til å følgje med på korleis alle barna i barnehagen har det. Barnehagens tilsette skal gripe inn dersom barn blir utsette for krenkingar. Døme på krenkingar er utestenging frå leik, plaging, mobbing, vald eller diskriminering.

Dersom tilsette oppdagar at eit barn ikkje har det bra, må dei melde frå til styraren i barnehagen. I alvorlege tilfelle skal styrar melde frå til barnehageeigar.

Kommunens ansvar

Alle kommunar har ei lovfesta plikt til å tilby nok barnehageplassar. Ut over foreldrebetalinga har kommunen eit ansvar for å finansiere barnehagane, og kommunen gir tilskot til godkjende private barnehagar.

Det er barnehagemyndigheita i den enkelte kommune (bydel i Oslo) som skal sjå til at både kommunale og private barnehagar blir drivne i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheita skal gi rettleiing og føre tilsyn.

Statsforvaltaren rettleiar og fører tilsyn

Statsforvaltaren rettleiar kommunar og barnehagar etter barnehagelova, og fører tilsyn med kommunen (bydel i Oslo) som barnehagemyndigheit etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Statsforvaltaren kan i særlege tilfelle føre tilsyn med éin enkelt barnehage.

Statsforvaltaren er klageinstans

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter reglane i barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Dersom du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje har gitt deg medhald i klagen din, skal klagen bli send vidare til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Vis meir


Publisert 28.11.2024

Svømmemidler 2024 - årsrapportering

 Mottakere av svømmetilskudd for barnehager i 2024, skal innen 15. januar 2025 levere rapport til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.


Publisert 10.05.2024

Velkommen til nettverk for samiske barnehager og barnehager med samisk avdeling

Statsforvalteren i Troms og Finnmark inviterer til oppstartssamling for samiske barnehager og barnehager med samisk avdeling i alle kommunene i Troms og Finnmark i Alta 18.-19. juni


Publisert 16.04.2024

Samiske barnehager - utviklingsarbeid

Utlysning av midler til pedagogisk utviklingsarbeid for samiske barnehager, barnehager med samisk avdeling og barnehager med samiske barn. Dere kan søke om inntil 30 000 kroner til et prosjekt.


Publisert 08.01.2024

Svømmeopplæring for barn i barnehage

Svømming i barnehagen- det kan alle være med på! Barn i barnehagene i Troms og Finnmark kan få svømmeopplæring. Kommuner, barnehager og frivillige organisasjoner kan søke om midler til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Søknadsfristen er utløpt.


Publisert 04.12.2023

Svømmemidler 2023 - årsrapportering

Mottakere av svømmetilskudd for barnehager i 2023, skal innen 15. januar 2024 levere rapport til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.


Publisert 21.07.2023

Samiske prosjekter i barnehager i Troms og Finnmark

Denne våren har Statsforvalteren i Troms og Finnmark lyst ut midler til prosjekter i samiske barnehager, barnehager med samisk avdeling og barnehager med samiske barn.


Publisert 30.06.2023

Samiske barnehager

Troms og Finnmark har 19 samiske barnehager og 6 barnehager med samiske avdelinger.


Publisert 30.06.2023

Troms og Finnmark trenger samisktalende barnehagelærere

Troms og Finnmark har 19 samiske barnehager og 6 barnehager med samisk avdeling.  Vi trenger samiske barnehagelærere til disse barnehagene.

 


Publisert 30.06.2023

Fra og med 1.august er det disse ordninger som gjelder

Foreldrebetaling for barnehageplass og moderasjonsordninger


Publisert 29.06.2023

Spesialpedagogisk hjelp for barnehagebarn

Barn som har behov for det, har rett til spesialpedagogisk hjelp. Barnet har rett på hjep fra fødselen, og uannsett om han eller hun går i barnehage eller ikke. PP -tjenesten vurderer behovet.

Hjelpen kan for eksempel være støtte til språklig, sosial eller motorisk utvikling.