Pilotprosjekt: Bærekraftige distriktskommuner i Troms og Finnmark

En rekke distriktskommuner skal være med i prosjektet. Også Målselv, hvor dette bildet er tatt. Foto: Jan Harald Tomassen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Det rulles nå i gang et større pilotprosjekt om bærekraft for flere av Troms og Finnmark sine distriktskommuner. Målet er bevisstgjøring rundt bærekraft, og hver måned gjennomføres det nå en webinar-serie om teamet.

Publisert 17.06.2024

Bærekraft kan være vanskelig å bruke i lokal sammenheng. Indikatorer for å måle bærekraft knyttes ofte til større byer og globale forhold, som gjør det utfordrende for mindre kommuner å forholde seg til i praksis.

Og det er nettopp dette som er hovedmålet og bakgrunnen for prosjektet. For hvordan kan man ta mål og indikatorer som er lagd for det nasjonale nivået med storbyer i baktankene, og gjøre de relevant for de mindre sentrale småkommunene i Troms og Finnmark?

Dette betyr bærekraft for din kommune

Dette prosjektet skal definere hva en bærekraftig distriktskommune er, med utgangspunkt i den unike kommunen sin kontekst. Ved å starte med kommunens eget mulighets- og utfordringsbilde skal vi se på hva bærekraft betyr på det lokale nivået.

Prosjektet er organisert rundt to kommunegrupper og deres respektive samarbeidsnettverk. I Troms er det det interkommunale plankontoret i Midt-Troms, som består av Målselv, Bardu, Sørreisa, Dyrøy og Balsfjord som deltar i prosjektet. Og tilsvarende i Midt-Finnmark er deltagerkommunene Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Gamvik, som har eksisterende samarbeid på flere områder, blant annet en felles bygdevekstavtale.

Prosjektet er ledet og finansiert av Statsforvalteren i Toms og Finnmark, og konsulentselskapet BDO bidrar inn i prosjektet med sin faglige kunnskap og som støtte til prosjektledelsen.

Dette prosjektet har tre sammenhengende mål: kompetanseheving og bevisstgjøring, definere hva som kjennetegner en bærekraftig distriktskommune, og utvikle verktøy for praktisk bruk i plan- og beslutningsprosesser.

Kompetanseheving og bevisstgjøring

Gjennom hele prosjektet vil vi ha fokus på å gjøre både politikere og administrativt ansatte i kommunen mer bevist på hva bærekraft er og hvordan det er relevant for deres fag-/arbeidsområder. Samtidig skal vi styrke deres kunnskap rundt tematikken. Dette gjøres gjennom:

  • kontinuerlig involvering av alle deltagerkommunene på politisk og administrativt nivå
  • fasilitere kunnskaps- og erfaringsdeling på tvers av kommunene
  • webinar-serie på bærekraft

Vi arrangerer månedlige webinar

Webinar-serien er en lavterskel informasjonskanal for prosjektet, og byr på faglig påfyll av aktuelle problemstillinger, erfaringsdeling og statusoppdateringer om prosjektet.

Definere en bærekraftig distriktskommune

Med utgangspunkt i kommunenes unike utfordrings- og mulighetsbilde vil vi kartlegge hver enkelt kommunes utgangspunkt, og gjennom å oversette bærekraft i en lokal kontekst. Ved å identifisere hva som kjennetegner en bærekraftig distriktskommune vil vi fylle begrepet med relevant innhold og definere rammer for hva kommunene bør og kan gjøre.

Verktøy for praktisk bruk i plan- og beslutningsprosesser

Vi skal gjennomføre en bærekraftsanalyse for hver av deltagerkommunene. Ved å identifisere hva vi bør og kan måle, legger vi grunnlaget for en bærekraftsanalyse basert på tilpassede indikatorer. Ut fra dette vil vi utvikle praktiske tips for implementering av bærekraft i plan- og styringssystemer, både på det politiske og administrative nivået.

Prosjektet skal bidra til at deltagerkommunene får mer kunnskap om hva bærekraft betyr for deres kommune, ha konkret informasjon om hvordan tilstanden er i dag i forhold til en kontekst-spesifikk definisjon av bærekraft, og ha de verktøyene de trenger for å kunne jobbe mot et mer bærekraftig samfunn. Den helhetlige effekten vi ønsker er mer levedyktige og robuste lokalsamfunn hvor valg blir tatt basert på kunnskap og helhetlig tenking, og hvor miljø og klima blir ivaretatt på lik linje med sosiale og økonomiske faktorer.

Informasjon om webinar-serien vil bli lagt ut her. Her vil vi også legge ut oppdateringer fra prosjektet.

neste webinar er onsdag 20. november kl. 09.00-10.00, hvor tema er bærekraftsdimensjonene i sammenheng. Linken finner du til høyre