De beste turtipsene fra ekspertisen

Du har kanskje lyst på å feriere i fylket, en tur i nærområdet, ha kortreiste opplevelser? Vi har ni flotte nasjonalparker i Troms og Finnmark i tillegg til verneområder. Her får du ekspertenes egne tips. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.07.2022

De har tittelen verneområdeforvalter eller nasjonalparkforvalter. Om ikke de kjenner hver stubbe, knaus eller myr, så kjenner de godt til egne naturområder. Vi har utfordret noen av dem til å framsnakke- og gi deg tips om fine turer. Vi kan kalle det kortreiset glede.

Folk og hund opp Steindalen.
Folk og hund opp Steindalen. Foto: Oddrun Merete Skjemstad / Oddrun Merete Skjemstad .

50 topper over 1300 meter

Oddrun Merete Skjemstad verneområdeforvalter for Lyngsalpan landskapsvernområde, er en sann naturelsker. Hun sier dette:

- Lyngsalpan er for alle! Her finner du lette turer for hele familien, eller krevende turer hvor du må ha både kunnskap og sikkerhetsutstyr.

- Det meste kjente turmålet i Lyngsalpan er Blåisvatnet. Et av verdens mest blåe vann omringet av mektige fjell, og mange spor etter geologiske prosesser. Området er godt tilrettelagt med parkering, toalettfasiliteter og godt merket sti.  

- I Lyngsalpan kan du også ganske lett komme deg opp til isbreen i Steindalen, eller se tre isbreer på en gang i Lyngsdalen.

- På Lyngstua har du utsikt til storhavet, og er et egnet sted å dra på «midnatt-soltur». Dersom du liker å gå toppturer, er det mer enn 50 topper over 1300 meter du kan velge mellom, sier Oddrun.

Godt å hvile etter en fin padletur i Nordkvaløya-Rebbenesøya landskapsvernområde.
Godt å hvile etter en fin padletur i Nordkvaløya-Rebbenesøya landskapsvernområde. Foto: Eimund Bakke / Eimund Bakke.

Seler, hval og spor fra steinalderen

Stine Emilie Nøding Hansen ønsker god sommer. Hun er verneområdeforvalter i Nordkvaløya-Rebbenesøya landskapsvernområde. Her er det mer enn vakker natur. 

- Det er mye spennende å se og gjøre i landskapsvernområdet, de mange naturreservatene og det marine verneområdet som overlapper hverandre i havgapet i Karlsøy.

- Du kan oppleve et rikt fugleliv, treffe på både seler og hvaler. Tenk deg å steke nyfanget fisk på bål i midnattssol i den nordnorske skjærgården. Ta gjerne en padletur med telt og gode venner, eller ta en tur med båten til en av de mange øyene. 

- Her er mye særegen geologi med blant annet rullesteinsfjærer og flyvesand. Du kan gå fjellturer, oppdage kulturminner, som myra hvor de fant Bårsetbåten i 1931, og spor etter bosetning så langt tilbake som steinalderen.

- Ved Haugland gård på Hersøya er det en flytebrygge, gapahuk, utedo og mulighet å leie det gamle huset. Det var her Baalsrud først fikk hjelp etter at M/S Brattholm ble sprengt i Toftefjorden på andre siden sundet.

- Det er med andre ord mye spennende å oppleve av både natur, kultur og historie, forteller Stine Emilie.

Seiland 

– Du må se med egne øyne hvor grønt det er her før du tror det. Det er store kontraster med ulike typer landskap.

Det forteller Ingunn Ims Vistnes som forvalter nasjonalparken med Europas nordligste breer, sjøsamisk historie og steil natur. 

Om du tar turen Seiland/Sievju nasjonalpark kan du treffe på rovfugl og sjeldne fjellplanter. Hele øya er sommerbeite for rein, og deler av nasjonalparken beites også av sau.

Kulturhistorien er også viktig her, med spor av bosetting tilbake til steinalderen. Fra gammelt av er Seiland i hovedsak et sjøsamisk område, og nasjonalparken er bevisst på at det samiske blir synlig gjennom blant annet skilting og nettsider på samisk.

God utsikt mot Ånderdalen og Åndervatnet fra denne plassen.
God utsikt mot Ånderdalen og Åndervatnet fra denne plassen. Foto: Jørn Engkrog / Jørn Engkrog .

"Sølvfurua" sitt rike 

Har du hørt om trepigget stingsild, sett ei fjellrotta eller strøket hånda rundt stammen på ei hundre år gammel «sølvfuru». Nei, da har du sikkert ikke vært i Ånderdalen nasjonalpark.

Et område rikt på dyreliv. Myrer og gammel skog setter sitt preg på fuglelivet. Her kan du treffe på havørn, kongeørn, fjellvåk, dvergfalk, jaktfalk, tårnfalk, spurvehauk og hønsehauk. 

Nasjonalparken er 50 år gammel, men har de siste årene gjort mye for å gjøre inngangsporten (i Tranøybotn) tilgjengelig for alle med to kilometer grusveg. Her finner du også besøkspunkt og rasteplasser.

Går du videre, kommer du til Åndervatnet hvor det er bålplass og gapahuk. Glemte vi å nevne at helt til fjells finner man hestespreng, rabbesiv, fjellpryd, stjernesildre og fjelltjæreblom. En liten reklame for deg som liker blomster.

De fine myrene betyr mye for fuglelivet i nasjonalparken.
De fine myrene betyr mye for fuglelivet i nasjonalparken. Foto: Jørn Engkrog / Jørn Engkrog .

Dette bør du vite før du pakker sekken

I verneområder, som i andre utmarksområder, kan du i utgangspunktet ferdes fritt både sommer og vinter. I noen verneområder er det spesielle ferdselsbegrensinger for å unngå å forstyrre dyrelivet når det er på sitt mest sårbare. Dette er typisk i hekke- og yngletiden på vår og sommer.

Fri ferdsel gjelder også på sjø, innsjøer og elver, skriver nettstedet Norges nasjonalparker.  Her finner du mye informasjon om nydelige nasjonalparker og verneområder. 

Kontaktpersonar

Kontaktpersonar

Kontaktpersonar