Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at dei offentlege skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle elevar har rett til eit trygt og godt skulemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing.

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Barn og unge har rett til et godt utviklings- og opplæringsløp

Barn og unge har rett til offentlig grunnskoleopplæring fra det året de fyller seks år, til de har avsluttet 10. trinn. Grunnskoleopplæring skal være gratis. De som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har rett til videregående opplæring. Denne retten varer fram til en har oppnådd studiekompetanse, eller yrkeskompetanse, men ikke lenger enn ut det skoleåret som starter når en fyller 24 år. 

Som elev har man også en del andre rettigheter. Om man ikke får det man har rett på, kan man klage.

Klikk på bildet under for å få mer informasjon om rettigheter og klagemuligheter på opplæringsområdet:

Dine rettigheter og klagemuligheter på opplæringsområdet

Du kan også lese mer om elevers rettigheter på Barneombudet sin hjemmeside om rettigheter på skolen. 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 17.06.2024, Sist endra 08.04.2024

Veileder, klage på standpunktkarakter i fag våren 2024

Hensikten med denne veiledningen er å tydeliggjøre hva som forventes av alle involverte i behandlingen av klager på standpunktkarakter. Vi håper dette vil skape forståelse og forutsigbarhet for alle parter.


Publisert 22.08.2023

Tilskudd til videreutdanning for lærere i samisk og stipend til lærerutdanning

Tilskuddets retningslinjer er endret sommeren 2023. Vi ønsker her å informere skoleeiere og lærerstudenter om tilskuddets innhold.


Publisert 12.04.2023

Spleiser for å få flere på sørsamisk lærerutdanning

Statsforvalteren i Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune, og forvaltningskommunene for sørsamisk samarbeider om en stipendordning for å få flere søkere til lærerutdanningen.


Publisert 10.02.2022, Sist endra 02.09.2024

Krav til varsling, forskrift til opplæringsloven § 9-7

Skolen skal varsle elevene og foreldrene om eleven står i fare for å ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i fag eller nedsatt karakter i orden eller atferd. Les mer om varslingen på denne sida.


Sist endra 16.07.2024

Kompetansepakker

Utdanningsdirektoratet har utviklet kompetansepakker som skal gi støtte til å utvikle kompetanse og praksis i barnehager, grunnskoler, videregående skoler, PP-tjenesten, lærebedrifter og prøvenemder, og kan bidra til at opplæringen er i tråd med de mål som angitt i læreplanverket.


Publisert 20.09.2021

Barn og unge har rett til et godt utviklings- og opplæringsløp

Barn og unge har blant annet plikt og rett til en tiårig grunnskoleopplæring fra de fyller seks år, mens ungdom mellom 16 og 19 år har rett til videregående opplæring.


Publisert 05.05.2021, Sist endra 15.08.2024

Bekymringsmeldinger til Utdanningsdirektoratet – private skoler

Er du bekymret for om en privatskole bryter regelverket? Du kan melde din bekymring inn til Utdanningsdirektoratet.


Publisert 11.04.2019

Kompetanseheving skolemiljø for grunnskolen

Høgskolen i Innlandet har utarbeidet et nettbasert kurs som er gratis for skolene.

Tilbakmeldingene fra deltagerne i pulje 1 er svært positive. 


Publisert 13.09.2018, Sist endra 12.08.2024

Dronning Sonjas skolepris

Statsforvalteren i Trøndelag nominerer skoler i Trøndelag til Dronning Sonjas skolepris. Prisen deles ut hvert annet år til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering.