Vurdering av praktisk kjørekompetanse ved helsesvekkelse
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark får fra tid til annen spørsmål om når det er aktuelt å bruke kjøreskole, og når Statens vegvesen skal benyttes i forbindelse med vurdering av helsekrav.
Kjørevurdering med sensor hos Statens vegvesen
Dersom det ut fra en klinisk undersøkelse og/eller tester viser seg at en person er i tvilssone eller ikke oppfyller helsekrav, og det ikke er åpenbart om pasienten bør kunne kjøre eller ikke, skal det henvises til praktisk kjøretest hos Statens vegvesen (nærmeste trafikkstasjon). Dette gjelder ofte personer som har fått påvist kognitiv reduksjon, men der man vurderer at en person allikevel bør kunne få anledning til å vise om hen likevel kan kjøre trafikksikkert. Det samme gjelder for personer som har en psykisk lidelse.
Kjørevurdering etter anmodning fra lege jf. §§ 11 og 41 i førerkortforskriften som gjelder henholdsvis nedsatt syn/synsfelt og førlighet skal også utføres av Statens vegvesen.
Legen skal sende henvisning til praktisk kjørevurdering til Statsforvalteren, som gjør en vurdering og deretter anmoder Statens vegvesen om å legge til rette for en praktisk kjørevurdering.
Kjøretime hos trafikkskole
Fastleger kan be pasienten om å bestille en kjøretime hos trafikkskole. Resultatet av kjøretimen vil da være et supplement til den kliniske undersøkelsen. Pasienten må vise fram uttalelse fra trafikkskolen til fastlegen. En slik kjøretime kan dermed være et moment som kan inngå som grunnlag for fastlegens vurdering av om helsekrav til førerkort er oppfylt eller ikke, på linje med andre supplerende undersøkelser, som for eksempel blodprøveresultater og røntgenundersøkelser.
Les mer i Helsedirektoratets førerkortveileder Definisjoner: Førerkortgrupper, kjørevurdering m.v. (§ 1) - Helsedirektoratet