Landbruk og mat

Oppdatert 26.11.2024

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir


15.01.2025

Hvorfor økologisk produksjon og mat?

NORSØK har nylig publisert en rapport som oppsummerer litteratur innen viktige fagområder.


14.01.2025

Handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har fått i oppdrag å lage en handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark. Planen er nå godkjent av partnerskap landbruk i Telemark. Økologisk landbruk skal fungere som et forbilde ved å ta i bruk nye, miljøvennlige løsninger i landbruket, som konvensjonelt landbruk også kan ha nytte av.


09.01.2025

Utlysning regionale klima- og miljøprogrammidler

Vi lyser ut tilskuddsmidler til kunnskapsutvikling, utredninger og informasjonstiltak innenfor temaene klima, jord, forurensning, kulturlandskap, naturmangfold og økologisk landbruk.


09.01.2025

Etterregistrering i produksjonstilskot og avløysartilskot i jordbruket

10. januar er frist for å etterregistrere opplysningar i produksjonstilskot og avløysartilskot i jordbruket.


07.01.2025

Rapporten om borkbilleovervakinga i 2024 er lagt ut

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sin rapport med resultat frå borkbilleovervakinga i 2024 er publisert. Telemark er eitt av tre fylke kor fangstane med granborkbiller auka i fjor.


07.01.2025

Regionale miljøkrav i jordbruket i Vestfold og Telemark

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, ved landbruksavdelingen og miljøavdelingen, har fastsatt forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Vestfold og Telemark.


07.11.2024

Invitasjon til å bli Matkoordinator i Matrike Vestfold?

Vil du eller din organisasjon bli «Matkoordinatoren» som kan løfte frem «Matrike Vestfold»?


05.11.2024

Blåtunge påvist i Vestfold

Blåtunge er påvist i Norge for første gang siden 2009. Er det behov for tiltak?


16.10.2024

Nettverkssamling for Inn på tunet- tilbydere

Inn på tunet-tilbydere i Vestfold, Telemark, Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus inviteres til samling lørdag 9. november for faglig påfyll og kollegaprat. Tilbydere i godkjenningsprosess er også velkomne. Les hele programmet og meld deg på her:


20.08.2024

Skogeigarar i Hjartdal og Tokke – redd verdiar før borkbillene tar dei!

Mykje granskog i Hjartdal og Tokke har vorte angripe av granborkbiller og døydd i løpet av sommaren. Nabokommunane Vinje, Seljord, Tinn og Kviteseid er òg i risiko for angrep, etter stormen i 2021. Me oppmodar skogeigarane om å gå ut og skaffe seg oversikt over eigen skog og vurdere hogst av frisk granskog for å redde verdiar.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel

Aktuelt

Planer for Vestfold og Telemark

Arealbarometer for Vestfold og Telemark


Om bærekraftig matproduksjon

Nettsiden www.bærekraftigmatproduksjon.no viser på en pedagogisk måte den kompliserte sammenhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følger familien Hansen som stiller spørsmål før de kan bestemme seg hva de skal ha til middag. Blant annet lurer de på: ’Skal vi velge vegetarburger eller hamburger’, ‘Har dyra hatt det bra’, ‘Er det så viktig at maten er produsert i Norge?’ og ‘Hva koster det egentlig?’.

Nettsiden passer fint for å formidle hvordan maten blir produsert. Bruk gjerne nettsiden i skolen!