Hvorfor økologisk produksjon og mat?
NORSØK har nylig publisert en rapport som oppsummerer litteratur innen viktige fagområder.
Hentet fra sammendraget i rapporten:
"Økologisk landbruk er en praktisk konsekvens av ønsket om et mer økologisk bærekraftig samfunn. Formidling av data og dokumentert kunnskap om positive effekter av driftsformen er viktig. Denne rapporten presenterer oppdatert kunnskap og fakta om økologisk mat og landbruk.
Rapporten består av korte oppsummeringer innen ulike fagområder, i form av presentasjon av forskningsresultater knyttet bla. til ressursbruk, næringsbalanse og -effektivitet, klimagassutslipp, biologisk mangfold, jordhelse og jordkarbon. Miljøeffekter av bruk av kjemisk/syntetiske sprøytemidler på miljø er også tatt med, siden dette ikke er tillatt brukt i økologisk landbruk. Undersøkelser av produktkvalitet i form av innhold av uønskete og ønskete stoffer er tatt med, likeledes helseeffekter av et kosthold med stor andel økologisk mat.
Rapporten presenterer bare noen få grundige arbeider innen hvert fagområde. Målet er å gi et bilde av noen av de positive effektene en økologisk driftsform kan gi for miljø og en mer bærekraftig utvikling."
Kontaktpersonar
-
Martin Dalen
Tlf: 33 37 23 85 -
Kari Mette Holm
Tlf: 33 37 23 67 / 99 74 42 06