Søknad om tillatelse til bruk av rotenon i Sandeelva og Selvikelva for å bekjempe Gyrodactylus salaris

Miljødirektoratet har lagt ut søknad fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark om rotenonbehandling av Sandeelva og Selvikelva i Holmestrand kommune på høring. Søknaden kan lastes ned fra Miljødirektoratets nettside. Høringsuttalelser kan sendes inn samme sted. Frist for høringsuttalelse er 22. 05 2025.
Hva er Gyrodactylus salaris?
Gyrodactylus er en slekt av flatormer i klassen haptormark (Monogenea), som er parasitter på gjeller og hud hos blant annet fisk. I Norge har særlig Gyrodactylus salaris ført til at mange villaksbestander har blitt sterkt redusert. Siden parasitten først ble oppdaget i Norge på 1980-tallet, har i alt 54 elver vært smittet. Etter en systematisk kamp siden den gang, er Drammensregionen siste gjenværende smitteregion i Norge.
Drammensregionen
Drammenselva, Lierelva, Ebbestaelva, Bergerelva, Sandeelva og Selvikbekken er infisert med G. salaris, og disse inngår i smitteområde "Drammensregionen". Videre er regionen delt i Drammenssonen og Sandesonen.
Mattilsynet har pålagt Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus å gjennomføre kjemisk bekjempelse av G. salaris i Drammensregionen. Det er bestemt at behandling av Sande- og Selvikelva, samt Bergerelva og Ebbestadelva skal behandles i 2025 og 2026, mens Drammenselva og Lierelva skal behandles tidligst fra 2026.
Rotenon
Det er avklart at behandlingen av Sandeelva og Selvikelva skal foregå ved bruk av rotenon. Dette er vurdert til å være den mest hensiktsmessige metoden, både med tanke på logistikk, parasittutryddelse og smittekontroll. Det andre alternativet - klormetoden, er vurdert til å ikke være egnet i disse to vassdragene.
Rotenon er et planteekstrakt som er giftig for dyr som puster med gjeller, men er ikke giftig for andre dyr, fugler eller mennesker i de konsentrasjoner som benyttes i rotenonbehandlinger. Tidligere undersøkelser har vist at bunndyrsamfunn (insektlarver o.a.) reetablerer seg raskt etter rotenonbehandlinger, og påvirkningen er derfor midlertidig. De stedegne artene av karpefisk o.a. vil rekolonisere behandlet strekning fra ubehandlede strekninger oppstrøms, eller fra nærliggende vassdrag.
Behandlingen vil for øvrig ikke ha betydelig negativ effekt på andre arter eller naturtyper, nærmere beskrevet i notat om biologiske verdier (alle dokumenter ligger på Miljødirektoratets høringsside).
Reetablering av laksefisk
Formålet er at parasitten skal utryddes ved å fjerne vertsfisk (laks). De stedegne bestandene av laks og sjøørret skal reetableres i etterkant av behandlingen, i henhold til Veterinærinstituttets reetableringsprogram. Dette innebærer at tidligere innsamlet materiale er oppbevart i levende og frossen genbank, for utsetting i etterkant av behandlingene.
Reetableringen er nærmere beskrevet i "plan for bevaring og reetablering av laksefiskbestander (...)" (alle dokumenter ligger på Miljødirektoratets høringsside).
Organisering av arbeidet
Ved bekjempelse av G. salaris i anadrome vassdrag har Miljødirektoratet det overordnede ansvaret, og finansierer arbeidet etter rammer fastsatt av Klima- og miljødepartementet. Statsforvalteren er regional tiltakshaver, og tar hånd om tillatelser, innkvartering og HMS. Veterinærinstituttet står for prosjektledelse, planlegging og gjennomføring.
Arbeidet koordineres underveis i en regional koordineringsgruppe, som består av representanter fra Miljødirektoratet, Statsforvalteren, Veterinærinstituttet, Mattilsynet og lokal koordinator (Øvre Eiker kommune).
Videre saksgang
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har søkt om behandling av Sandeelva og Selvikelva ved bruk av rotenon i 2025 og 2026. Miljødirektoratet gjennomfører nå høring av søknaden før avgjørelse blir tatt.
Fullstendig søknad finner du på Miljødirektoratets nettside (høringsnummer 2025/10731). Høringsuttalelse skal gis på samme sted. Frist for å sende inn høringsuttalelse er 22.05.2025.
Kontaktpersoner
-
Irvin Kilde
Tlf: 33 37 10 41