I vinter fortsetter skjøtselen i Larvik bøkeskog
Trærne feller løv i vakre farger og alt går litt saktere i bøkeskogen nå når det blir kaldere. Da er det også tid for å skjøtte skogen. Dette arbeidet har akkurat startet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Akkurat som vi mennesker så er ikke alle trær friske, og fordi Larvik Bøkeskog er et mye brukt rekreasjonsområde må noen trær felles eller beskjæres av sikkerhetsmessige grunner. Larvik Bøkeskog er vernet gjennom naturmangfoldloven og Fylkesmannen er forvaltningsmyndighet. For å ta best mulig vare på naturverdiene i skogen er det utarbeidet en forvaltningsplan. Skogskjøtselen som nå pågår er forankret i forvaltningsplanen for Larvik Bøkeskog.
Skjøtsel av sikkerhetshensyn
På oppdrag fra Fylkesmannen vil to trepleiefirmaer utføre skjøtsel i løpet av vinteren. Trepleiefirmaet Lilleby AS har allerede begynt å beskjære trær ved Festplassen. Skagerak trepleie kommer til å felle ca. 18 trær som er i så dårlig forfatning at de må felles ut fra et sikkerhetshensyn. Trærne står langs med turveiene, mange av de på Rahøyden. Skagerak trepleie kommer også til å rydde trær og store greiner på Rahøyden og i et område ned mot gamle E18. De fleste stammer blir kjørt vekk til forbrenning, men noen legges igjen på skogbunnen til glede for sopp, insekter og annet naturmangfold.
Døde og døende trær er viktige for biomangfold
Døde og døende trær i bøkeskogen kan være et trist syn, men det er noen som faktisk er avhengig av døde trær også. I en tilsynelatende livløs stokk skjuler det seg et univers av arter og levesteder for lav, moser, bakterier, sopp, insekter, edderkoppdyr og større dyr. Flere av disse hører til en viktig gruppe organismer som er skogens nedbrytere. De etablerer seg i veden og bryter den ned til frie næringsstoffer som resirkuleres i skogøkosystemet. Andre bor i død ved eller finner sin næring der, og flere er sjeldne. Derfor er det bra for mangfoldet at skogen består av både levende trær i ulike livsfaser, samt dødende og døde trær.
Hele skogen er smittet
En utfordring i Larvik Bøkeskog er at den er smittet med plantesykdommen Phytophthora (Phyto= plante, phthora= ødelegger). Når et tre er smittet så vil det ikke lenger kunne ta opp vann og næringsstoffer og etter hvert visner det og dør. Sykdommen spres med jord, vann og plantedeler og når smitten først har kommet til et område, så er den nesten umulig å bli kvitt. Fylkesmannen har sammen med Larvik kommune derfor innført flere tiltak i Bøkeskogen. Tiltakene har som mål å begrense angrepet i selve skogen og hindre at sykdommen sprer seg til andre områder. Publikum bes blant annet om å holde seg til stiene når de går tur i Bøkeskogen, stokker som ikke kan bli liggende sendes til forbrenning og alt utstyr brukt i skjøtselsarbeidet rengjøres før det fraktes ut av skogen. Fylkesmannen gjennomfører også systematisk kartlegging av sykdommen. Den siste kartleggingen fra 2018 viser at hele skogen må regnes som smittet men at angrep på trærne ikke har gått så rask som en først har fryktet.
Respekter avsperringene
«Det er bare å glede seg over den majestetiske bøkeskogen gjennom årstidene og med alle sine hemmeligheter.» sier biologen Silke Hansen ved Fylkesmannen i Vestfold og Telemark «Men bruk stiene og respekter avsperringene som du kan møte på når det foregår skjøtselsarbeider.»