Fremmede treslag skal fjernes i Borgeåsen

Fremmede treslag utgjør en trussel mot de store naturverdiene i Borgeåsen i Skien og Porsgrunn kommuner. I et samarbeid mellom Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Skien kommune og Porsgrunn kommune vil bøk bli fjernet fra kommunalt eide areal. Dette vil bli utført i løpet av mars 2019.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.02.2019

Hensikten med tiltakene er å bidra til å ivareta de spesielle naturverdiene som finnes i Borgeåsen, ved å legge til rette for naturlig forekommende treslag.

 

Spesielle naturverdier i Borgeåsen

Naturområdene i Borgeåsen er levested for mange trua arter som lever i skog på kalkfjell – kalkfuruskog, kalkgranskog og kalklindeskog. Kalkfjellsområder utgjør «hotspot-arealer» for biologisk mangfold, med et stort antall spesielle kalkkrevende og varmekjære arter og en høy andel truede og rødlistede arter. Borgeåsen utgjør et av de største kalkskogsområdene i Grenland. I nasjonal sammenheng utgjør kalkfjellet i Grenland ett av få kalkfjellsområder i lavlandet, ved siden av indre Oslofjord og Ringerike. I Borgeåsen er det derfor unike naturkvaliteter.

Lenke til kart over området finner du i menyen til høyre.

 

Fremmede treslag er en trussel mot naturmangfoldet

Samtidig er flere treslag som ikke er naturlig hjemmehørende i området i sterk spredning. Dette gjelder spesielt bøk, platanlønn og storlind. Disse treslagene er plantet bl.a. i hager, og sprer seg aktivt med frø. Videre spredning av disse treslagene vil skje på bekostning av naturlig forekommende treslag (bl.a. furu, gran, lind). Der disse naturlig forekommende treslagene vokser på kalkgrunn har de et «samliv» med bl.a. mange trua/rødlistede arter av sopp. Videre spredning av bøk, platanlønn og storlind vil derfor på sikt gi store, negative virkninger for mange av de trua artene som finnes i Borgeåsen.

 

Er bøk et fremmed treslag?

Bøk er et treslag som finnes naturlig i Norge, særlig i Vestfold. Den sammenhengende utbredelsen av bøk strekker seg også litt inn i Telemark, på østsiden av Langangsfjorden og på Håøya i Porsgrunn kommune. Bøk er derfor ikke et fremmed treslag overalt i Telemark. Forekomstene av bøk i Borgeåsen stammer derimot fra plantede trær, og hører ikke naturlig hjemme her. Mange av bøketrærne er relativt gamle, og er kilde til frøspredning med nøtter. Status pr 2019 er at bøk finnes som tettere forekomster i avgrensede områder, mens spredte trær finnes over mesteparten av skogen i Borgeåsen. Disse spredte trærne vil seinere danne grunnlag for videre frøforyngelse og spredning. Dette vil på sikt føre til store endringer i treslagsammensetningen, og dermed store endringer i naturforhold og økologi. Derfor defineres bøk som et fremmed treslag i Borgeåsen.

 

Fylkesmannen gjennomfører fjerning av fremmede treslag

I samarbeid med Skien og Porsgrunn kommuner vil Fylkesmannen fjerne bøk fra kommunalt eide areal i Borgeåsen i løpet av mars 2019. Målet er å fjerne all bøk fra disse arealene. Dette vil bidra til å ivareta spesielle naturkvaliteter på disse arealene, samtidig som det vil forhindre spredning av bøk over i nærliggende naturområder. Fylkesmannen har et overordnet ansvar for å bidra til å bekjempe fremmede, uønskede arter, og får øremerkede tiltaksmidler til dette gjennom tildelinger fra Miljødirektoratet. Fylkesmannen har en særskilt hjemmel til uttak av planter (herunder fremmede treslag) i naturmangfoldlovens § 21. Arbeidene som gjøres i mars 2019 vil bli utført av en innleid entreprenør (Hagehuggeren AS v/Sturla Østensen). Vedlagt er det kart som viser hvor arbeidene vil bli utført.

 

Hva skal skje etter at bøketrærne er hogd og fjernet?

Hensikten med tiltakene er å bidra til å ivareta de spesielle naturverdiene i Borgeåsen, ved at de naturlig forekommende treslagene (furu, gran, lind m fl) ikke skal bli fortrengt. Når et bøketre er hogd, er det liten risiko for at treet skal vokse opp igjen fra rota slik en del andre treslag ofte gjør. I en periode etter hogst av bøk vil det bli noe mer lysåpent. På sikt vil denne plassen bli overtatt av andre treslag. Dominerende treslag vil variere ut fra terreng og jordsmonn. F eks i den vestvendte skrenten bak Borgelia vil vanlig lind, eik og hassel kunne bli mer dominerende, noe som vil være en ønsket utvikling fordi disse treslagene er viktige for bl.a. flere rødlistede sopparter. Langs Borgeåsvegen vil furu være dominerende treslag. Hogst av bøk vil altså ikke gjøres for å oppnå lysåpne forhold, men for å legge til rette for andre treslag. All hogst på kommunalt eid areal må godkjennes av kommunen som grunneier. Vi minner også om at henlegging av hageavfall på kommunalt eid areal ikke er tillatt. Henlagt hageavfall fører til uønskede endringer i vegetasjonen, og er kilde til spredning av bl.a. iberiasnegler og andre uønskede organismer.

 

Hva skjer med trevirket fra de felte bøketrærne?

Alt trevirke fra hogsten vil bli fraktet ut av områdene, med unntak av spredte småtrær. Greiner og kvist som fraktes ut av skogen vil bli flishogd og levert til mottak.

Trevirket fra bøketrær som nå felles på kommunalt eide arealer i Porsgrunn (Borgeåsvegen) skal leveres til Gartnerløkka Dagsenter, som produserer ved. Trevirke fra kommunalt eid areal i Skien (bak Borgelia) kan fritt tas til privat bruk. Prinsippet om «førstemann til mølla» gjelder. Ved nærmere spørsmål om dette kan Skien kommune kontaktes direkte. Vi minner om at det ikke er anledning for private til å gjennomføre hogst på kommunal grunn uten skriftlig tillatelse.

 

Oppfølgende tiltak

Etter at bøk er fjernet vinteren/våren 2019 vil det trolig bli nødvendig med noe etterarbeid for å få fjernet resterende trær/småtrær.

Videre vil det i løpet av 2019 bli gjennomført fjerning av platanlønn og storlind innenfor de kommunalt eide arealene. Dette må gjøres i vekstsesongen, fordi identifikasjon av disse treslagene gjøres lettest med løv på trærne.

Det er betydelige forekomster av fremmede treslag også på privat grunn i naturområdene i Borgeåsen, særlig av bøk, men også en del platanlønn. Før det eventuelt planlegges mulige tiltak på privat grunn vil Fylkesmannen, sammen med Skien og Porsgrunn kommuner, gå i dialog med berørte grunneiere. Dette vil vi komme tilbake til senere.

 

Mer informasjon

For henvendelser som gjelder avhenting av trevirke til privat bruk, kontakt Skien kommune (tlf 35 58 10 00).

Har du andre spørsmål om de planlagte tiltakene, kontakt Trond Eirik Silsand på tlf 35 58 61 73 eller epost: fmtetsi@fylkesmannen.no

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.