Tilskudd til å bedre vannmiljøet i nedbørfeltet til Oslofjorden

20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i fjorden.
Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
- Situasjonen for Oslofjorden er svært alvorlig, og regjeringen er i gang med et krafttak for å bedre forholdene og bygge opp igjen økosystemene. Alle disse konkrete prosjektene som nå får midler, vil bidra inn i dugnaden for fjorden, og jeg er imponert over bredden av tiltak og det engasjementet som vises her, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
- Vi har fått inn mange gode søknader. Tiltakene vil hver for seg bidra til bedre vannmiljø i de enkelte vassdragene, og gi dyr og planter som lever i vann bedre miljø. I tillegg vil flere av tiltakene bidra til å redusere lokal flomfare. Det er en viktig tilpasning til et klima i endring, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
71 søkere sendte inn søknader på til sammen 43 millioner kroner. Prosjektene er geografisk spredt i Innlandet og på begge sider av Oslofjorden ned til Kragerø og Svenskegrensen.
Nedenfor er to av de 38 tiltakene som har fått tilskudd i år:
- Rovebekken i Sandefjord, fikk støtte i 2024 og får støtte i 2025 til naturrestaureringsarbeid for å bedre vannmiljø og fiskevandring. Samarbeid om restaurering av bekken med grunneiere, lokal forvaltning og studenter fra Universitetet i Sørøst-Norge.
- Et annet prosjekt i Vestfold går til å plante minst 5000 trær langs bekker og elver i fylket. Plantingen skjer i samarbeid med grunneiere, frivillige og skoleklasser, og er en videreføring av arbeidet fra 2024. Det ble da plantet om lag 5000 stedegne løvtrær langs prioriterte vannforekomster.
Bildene nedenfor viser eksempler på en god og en dårlig kantsone:
Eksempel på kantsone med flersjiktet vegetasjon. Kantsonen bidrar her med erosjonssikring av elvekanten, buffersone mot avrenning fra jordbruk, og viktig skygge og næring for vassdraget.

Eksempel på kantsone uten flersjiktet kantvegetasjon. Elvekanten er her utsatt for erosjon, og direkte solinnstråling til vassdraget gir høyere vanntemperatur om sommeren og økt vekst av vegetasjon i elva.

Lenker
Kontakt oss
E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no
All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.
Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding
Telefon til vårt sentralbord: 33 37 10 00