Dyrevelferdssaker i Nordland 1. halvår 2016

Fylkesmannen i Nordland og kommunene har så langt i 2016 mottatt kopi av 25 saker fra Mattilsynet der de har påvist brudd på dyrevelferdsloven. Sakene fordeler seg på 11 kommuner. Alvorlighetsgraden i disse sakene varierer fra mindre avvik som lett lar seg utbedre, til saker med alvorlig karakter.  

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.07.2016

Det er en forutsetning for å motta tilskudd i jordbruket at foretaket har god dyrevelferd. Dersom foretaket driver i strid med regelverket for jordbruksvirksomhet, kan hele eller deler av tilskuddet holdes tilbake eller avkortes. Det er Mattilsynet som beslutter om et foretak driver i strid med regelverket, mens det er kommunene som beslutter at dette bruddet får konsekvens for utbetaling av tilskudd.

Søknadsomgangen januar 2016

Kommunene har fattet 12 vedtak om avkorting i produksjonstilskudd med begrunnelse i brudd på regelverk om dyrevelferd. For 13 saker har kommunene vurdert at bruddene er av en slik karakter at det ikke skal foretas avkorting i januaromgangen. Disse sakene er enten knyttet til enkelthendelser der foretaket har rettet forholdene raskt eller at bruddene først vil bli vurdert i forbindelse med søknadsomgangen august 2016. Fylkesmannen har varselet mulig overprøving i fire av disse sakene.

I tillegg til de sakene som er komment i løpet av 2016, er det tre saker fra 2015 og en sak fra 2014 som ikke er ferdigbehandlet. Tre av disse sakene er påklaget og sendt Landbruksdirektoratet for endelig avgjørelse. To av disse sakene har også fått avkorting også for søknadsomgangen januar 2016.

Avkortingens størrelse

Avkortingen varierer fra foretak til foretak. For det første varierer omfanget på hvor mye hvert enkelt foretak mottar i tilskudd. Når det fattes vedtak om avkorting er det mange faktorer som skal vurderes, alvorlighetsgraden på bruddene, varigheten av bruddene, vilje til å rette bruddene, graden av forsettelighet og skyld mv. For denne søknadsomgangen ser vi at akortingen varierer fra  80 % til 5% av beregnet tilskudd. I kroner varierer den fra   119 728 til kr 2 350. Det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom høg avkortingsprosent og høgt avkortingsbeløp.

Bakgrunn

Mattilsynet og Landbruksdirektoratet  inngikk i 2014 en samarbeidsavtale om utveksling av informasjon i saker som angår dyrevelferd på foretak med husdyrproduksjon. Mattilsynet skal etter samarbeidsavtalen sende kopi av sine vedtak om brudd på dyrevelfersloven til kommune og fylkesmann.

Mattilsynet er egen myndighet som forvalter sitt eget regelverk. Det vil si at alle spørsmål om dyrevelferd skal rettes til Mattilsynet.

Kommunene eller Fylkesmannen har ingen direkte myndighet i forhold til dyrevelferdsloven, men forvalter tilskuddsordningene som er fastsatt gjennom jordbruksforhandlingene. Dersom Mattilsynet påviser brudd på regelverket skal kommunen, som vedtaksmyndighet for bl.a. produksjonstilskudd, vurdere avkorting i produksjonstilskudd som foretaket har søkt om.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.