Mudring, dumping og utfylling

Havneområde med mudringsfartøy
Mudrefartøy i Melbu havn Foto: Thommy Dahl Olsen / Kystverket.

Mudring, dumping og utfylling vil alltid påvirke vannmiljøet. Virkningene kan variere avhengig av hva slags masser det dreier seg om, når og hvor tiltaket skal skje, hvordan arbeidet utføres og innholdet av miljøgifter i massene.

Dersom du har planer om å sette i gang med tiltak som etablering av molo, mudring ved fergekai eller landvinning ved å fylle ut masser i sjø, må du avklare med Statsforvalteren om det er behov for tillatelse etter forurensningsloven.

Ta kontakt med oss for å avklare behovet for tillatelse

Mudring og dumping fra land og utfylling i sjø og vassdrag vil i de fleste tilfeller utløse krav om tillatelse etter forurensningsloven. Også andre tiltak som peling kan kreve tillatelse etter forurensningsloven. Mudring og dumping fra skip er forbudt, men Statsforvalteren kan etter søknad gi tillatelse til dette.

Søknad om tillatelse etter forurensningsloven skal sendes til Statsforvalteren ved vårt postmottak. Vi har utarbeidet et søknadsskjema som kan benyttes til dette. Det er viktig å ha oversikt over størrelsen på tiltaket og hvor forurenset sjøbunnen er. Som hovedregel må det gjøres undersøkelser av sedimentene i tiltaksområdet. Prøvetaking og vurderinger ved søknad om tiltak i sjø etter forurensningsregelverket skal i utgangspunktet utføres av personell med miljøfaglig kompetanse. Tiltakshaver er selv ansvarlig for å skaffe nødvendige opplysninger om tiltaket slik at Statsforvalteren kan vurdere om det er behov for tillatelse og hvilke vilkår som skal settes. 

Vi gjør oppmerksom på at det kan være forhold ved naturmiljøet som tilsier at tiltaket må legges utenom visse tider av året, for eksempel ved viktige gytefelt for fisk, utvandring av anadrom laksefisk eller hekkelokaliteter for fugl.

Behandling av andre myndigheter

Mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag omfattes av flere lovverk og krever vurdering av ulike myndigheter. Tiltakshaver er selv ansvarlig for å avklare behov for tillatelser etter andre lovverk. Generelt skal denne type tiltak vurderes etter blant annet plan- og bygningsloven, havne- og farvannsloven og kulturminneloven.

Statsforvalteren må ha planmyndighetens vurdering av om tiltaket er i tråd med gjeldende arealplaner for å kunne gjøre vedtak i saken. Det er derfor viktig at tiltakshaver tar kontakt med kommunen for å sjekke om det planlagte tiltaket er i tråd med gjeldende plan for området eller krever dispensasjon, eller om det er behov for annen behandling etter bestemmelsene i plan- og bygningsloven.

Saksbehandlingstid

Saksbehandlingstiden varierer fra sak til sak, og avhenger av sakens kompleksitet og annen saksmengde hos Statsforvalteren. For at saksbehandlingstiden skal bli så kort som mulig er det viktig at søknaden er komplett, dvs. inneholder alle de opplysningene vi trenger for å kunne fatte en avgjørelse i saken. Dersom søknaden endres i vesentlig grad etter opprinnelig innsending til oss, anser vi endringen som innsendelse av ny søknad. Forventet saksbehandlingstid må da regnes fra den datoen vi mottok den nye søknaden.

Vi har for tiden lang saksbehandlingstid på mudre-, dumpe- og utfyllingssaker, ca. 12 måneder. Tiltakshaver må derfor søke i god tid før tiltaket ønskes gjennomført. Vi prioriterer saksbehandling av søknader og er derfor mindre tilgjengelig for møter med søkere.

Disponering av overskuddsmasser fra mudring

Overskuddsmasser fra mudring regnes som avfall, jf. forurensningsloven § 27. Hvis et firma utfører mudringen, regnes overskuddsmassene som næringsavfall som skal leveres til et lovlig avfallsanlegg, gjenvinnes eller på annen måte komme til nytte ved å erstatte materialer som ellers ville blitt brukt.

Dumping er som hovedregel ikke en egnet disponeringsløsning av overskuddsmasser, selv om det er snakk om rene masser. Vi vil be søker ettersende informasjon dersom det i søknaden ikke er redegjort for andre muligheter for disponering av overskuddsmasser enn dumping i sjø eller vassdrag.

Saksbehandling etter forurensningsregelverket er gebyrbelagt

Statsforvalteren tar i medhold av forurensningsforskriften § 39-3 gebyr for arbeid med tillatelser etter forurensningsregelverket. Gebyrets størrelse fastsettes på bakgrunn av medgått ressursbruk. Gebyrstørrelsen følger av satser i forurensningsforskriften § 39-4.

Tillatelser

Tillatelser som Statsforvalteren i Nordland har gitt til mudring, dumping og utfylling publiseres under "engangstiltak" på Norske Utslipp

Kontakt oss

Vi ber om at kommunikasjon om mudre-, dumpe- og utfyllingssaker ikke sendes direkte til saksbehandlerne, men til vårt postmottak ved sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.