Matgledekorpset har besøkt kommunene

Lunsj i Indre Østfold kommune servert av Karina Myhere og Sondre Haslerud Stjern.
Lunsj i Indre Østfold kommune servert av Karina Myhere og Sondre Haslerud Stjern. Foto: Anita Panman.

I september gikk endelig startskuddet for første besøk til institusjonene i Aurskog-Høland, Indre Østfold, Lørenskog, Marker og Rakkestad.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.12.2021

Matgledekorpset var med ut på avdelingene på den første besøksrunden for å snakke med både personale, pårørende og pasienter. På sitt andre besøk ga korpset inspirasjon og hadde dialog i små grupper. Temaene var arbeidsglede og samarbeid, mat og anretning, måltidsmiljø og ernæringsplan i praksis. 

Måltidsglede 

Matgledekorpsets mål er å gjøre måltidene til dagens høydepunkter. Mat er viktig for mennesker uansett alder, både for å opprettholde god helse, og fordi måltidet i seg selv bidrar til glede og hygge.

Matgledekorpset har blitt møtt med stort engasjement i kommunene. Det er tydelig at alle setter pris på faglig påfyll og inspirasjon, og at helsepersonell gjør en kjempeinnsats hver eneste dag for å gi pasientene gode dager. Det er imidlertid utfordringer knyttet til ressurser og bemanning. De ansatte har mange oppgaver de må rekke over. Da er det viktig at arbeid med mat og måltidsglede ikke blir enda en oppgave på lista, men at man finner fram til de små justeringene som kan gi positive endringer uten at det krever mye tid.

Flere kommuner og institusjoner har etablert egne lokale matgledekorps. Dette er en fin videreføring av det regionale matgledekorpsets arbeid. Det er ingen tvil om at temaet trenger oppmerksomhet. I høst har ernæring og mat på sykehjem også blitt aktualisert gjennom flere oppslag i media, og ikke minst som alvorlig tema i Debatten på NRK.

Matgledekorpset møter beboere og ansatte i Lørenskog kommune.
Matgledekorpset møter beboere og ansatte i Lørenskog kommune. Foto: Lørenskog kommune.

Gode erfaringer og samarbeid

Vi har gjort oss gode erfaringer med samarbeidet mellom helse og landbruk hos Statsforvalteren, men vi ønsker et enda tettere samarbeid. Vi mener dette er nødvendig for å løse felles oppdrag og å forankre mat, måltider og ernæring i reformen Leve hele livet på en helhetlig og god måte.

Mat og ernæring i institusjon er et ansvarsområde som ligger til helseavdelingen, mens landbruksavdelingens oppdrag er å bidra med kunnskap om lokal, bærekraftig mat i sesong og matsvinn. Statsforvalteren skal støtte opp om Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester i sin region, slik at de kan ivareta sin rolle overfor kommunene i arbeidet med oppdrag knyttet til kompetanseutvikling.

Matgledekorps-prosjektet vårt valgte å knytte samarbeidet til to av regionens utviklingssentre (USHT) som har etablerte og aktive ernæringsnettverk. USHT Viken (Akershus) og USHT Viken (Østfold) har bidratt med ressurspersoner inn i Matgledekorpset.

Uavklart hvordan arbeidet tas videre inn i 2022

I Oslo og Viken er det over to hundre eldreinstitusjoner, og mange tusen eldre som får mat levert hjem i regi av kommunene. Matgledekorpset besøkte i høst åtte av alle våre eldreinstitusjoner i Oslo og Viken. For at dette skal komme til nytte for flere, må erfaringene knyttet til organisering hos Statsforvalteren og samarbeid med eksterne personer i Matgledekorpset, Utviklingssentrene og Matvalget brukes videre.

Mat og måltider må tas på største alvor, og knyttes nært til det ernæringsmessige og helsefaglige for å skape legitimitet i institusjonene. Systematisk arbeid og planmessig forankring på alle nivåer er nødvendig for at innsatsen med Matgledekorpsets arbeid skal å få varig verdi.