Hjelpeskjema KOSTRA landbruk og plan - 2025
Her kan du laste ned KOSTRA hjelpeskjema i excel-format for kommunens løpende føring gjennom 2025 for plansaker og landbrukslovsaker.
For å lette kommunens arbeid med rapportering i KOSTRA, har Landbruksdirektoratet utarbeidet et hjelpeskjema for løpende føring av omdisponert dyrka og dyrkbar jord ved vedtak av reguleringsplaner etter plan- og bygningsloven i løpet av 2025.
Hjelpeskjemaet har også faner for behandlede saker etter jordlov, konsesjonslov og nydyrking i løpet av 2025, og hva som ble utfallet av disse sakene.
Bruk skjemaet i excel-format
Du finner KOSTRA hjelpeskjema for 2025 under Dokumenter i høyremargen på denne siden.
Skjemaet sendes også per epost til kommunens postmottak, og er stilet til fagansvarlige innen arealplanlegging og landbruk i kommunen. Vær obs på at enkelte arkivsystemer konverterer disse til PDF. Skjemaet må lastes ned i excel-format for at det skal fungere, og vi legger det derfor tilgjengelig på denne siden.
Om utfylling av skjemaet
Vi anbefaler at kommunen benytter hjelpeskjemaet løpende gjennom 2025 for å forenkle rapporteringen og redusere arbeidsbyrden ved rapporteringstidspunktet i 2026. Dette er også viktig for kvaliteten på de innrapporterte opplysningene. Bruken av hjelpeskjemaet er frivillig.
Omdisponering av dyrka og dyrkbar jord i reguleringsplanene rapporteres inn for det året reguleringsplanene vedtas. Merk at det er egen fane for å rapportere areal av dyrka og dyrkbar jord som tidligere er regulert til annet formål, men som nå er tilbakeført til LNFR-formål.
Hva er nytt?
Nytt av året er nye faner for kopier av jordleieavtaler jf. jordlova § 8 andre ledd og vedtak om landbrukseiendom i dødsbo etter § 99 i arveloven. Myndigheten etter konsesjonsloven til å fatte vedtak om konsesjon til aksjeselskap er flyttet fra kommunen til statsforvalteren. Spørsmål om denne sakstypen er derfor fjernet for rapporteringsåret 2025.
Kartverktøy for KOSTRA-beregninger
NIBIO har et kartverktøy for KOSTRA, der du kan beregne berørt areal av dyrka og dyrkbar jord i arealplaner:
- «Arealberegning KOSTRA» finner du under «Verktøy» i NIBIOs kartportal, Kilden (se illustrasjon på bildet under)
- Ved inntegning av et areal vises hvor mye dyrka og dyrkbar jord som omdisponeres. Ved opplasting av en reguleringsplan (sosi-fil) vises arealet fordelt på de ulike arealformålene.
Bakgrunnsdokumenter for arbeidet med jordvern
Kommunen skal legge gjeldende nasjonale og regionale føringer for jordvern og landbruk til grunn for samfunns- og arealplanleggingen.
Hensynet til jordvern er styrket i Statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet, som ble oppdatert i desember 2024. Det er også satt nasjonale mål for økt selvforsyning av jordbruksvarer i meldingen om matberedskap som ble vedtatt av Stortinget i 2024. En nødvendig premiss for å lykkes med dette, er å sikre at arealene som egner seg for matproduksjon ikke bygges ned. Nasjonal jordvernstrategi ble sist oppdatert i 2023, og jordvernmålet er strammet inn til at årlig omdisponering av dyrka jord skal begrenses til under 2000 dekar per år, og at jordbruksareal skal bevares for framtidig matproduksjon. Jordvern handler også om bevaring av dyrkbar jord, og jordsmonnet som grunnlag for naturmangfold, skog, karbonlagring og viktige økosystemtjenester, som flomdemping, fordrøyning og filtrering av vann.
Vi viser også til Landbruks- og matministerens brev til kommunen av oktober 2018, januar 2021, mars 2022 og januar 2024, som er gjengitt på vår nettside for jordvern. Brevene viser kommunens oppgaver for å sikre jordressursene, og tydeliggjør jordvern og matproduksjon som samfunnsviktige hensyn.
Landbruksdirektoratet har veiledning om jordvern ved arealplanlegging på sine nettsider.
Kontaktpersoner
Lene Karlstad (rapportering landbrukslovsaker)
Anette Søraas (rapportering reguleringsplan)
Kontaktpersoner
-
Anette Søraas
Tlf: 22 00 36 73 -
Lene Karlstad
Tlf: 69 24 75 83