Avslag på søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven til utfylling ved Vestre Strandvei 93 i Asker kommune
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har avslått Hurum Brygge AS sin søknad om endring etter forurensningsloven for å kunne fylle ut forurensede masser i tilstandsklasse 3 i sjø ved Vestre Strandvei 93 i Asker kommune.
Statsforvalteren vedtok 04.03.2020 tillatelse etter forurensningsloven til fysiske tiltak i sjø ved Vestre Strandvei 93 i Asker kommune. Tillatelsen ble gitt i sammenheng med at nedlagte Hurum Fabrikker på Sagene i Asker kommune skal utvikles til boliger, næringsareal og småbåthavn. Avslaget er gitt i forbindelse med at Hurum Brygge AS søkte om å endre eksisterende tillatelse slik at de kunne benytte utfyllingsmasser i tilstandsklasse 3 i henhold til Miljødirektoratets veileder for Grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota (M-608/2016).
Statsforvalteren vurderer at kunnskapsgrunnlaget rundt effekter av utfylling av omsøkte masser ikke er godt nok. Omfanget av utfyllingen er betydelig, og på bakgrunn av at kunnskapsgrunnlaget om effektene av tiltaket ikke er tilstrekkelig kjent, mener Statsforvalteren at det ikke er grunnlag for å endre tillatelsen til å benytte masser i tilstandsklasse 3 eller høyere til utfylling i sjø. Vi vurderer at det er viktigere å hensynta fjorden og det biologiske mangfoldet, enn å tillate utfylling av masser som potensielt kan forurense når kunnskapen om effektene av dette ikke er kjent. Vi legger stor vekt på målene i både vannforskriften og Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden. Vi vurderer at samfunnsnytten til utfylling av omsøkte forurensede masser ikke veier opp mot de mulige miljøkonsekvensene tiltaket vil kunne medføre, jf. forurensningsloven § 11 femte ledd.
Selv om Statsforvalteren ikke tillater utfylling av forurensede masser i tilstandsklasse 3 eller dårligere, har Hurum Brygge likevel tillatelse til å fylle masser som tilfredsstiller tilstandsklasse 1-2, jf. M-608/2016 i tråd med gjeldende tillatelse.
Klageadgang
Vedtaket, herunder plasseringen i gebyrklasse, kan påklages til Miljødirektoratet av sakens parter eller andre med rettslig klageinteresse innen tre uker fra underretning om vedtak er kommet fram, eller fra vedkommende fikk eller burde skaffet seg kjennskap til vedtaket, jf. forvaltningsloven §§ 28 og 29. En eventuell klage skal angi hva det klages over og den eller de endringer som ønskes, jf. 32. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes. Klagen skal sendes til Statsforvalteren.
En eventuell klage fører ikke automatisk til at gjennomføringen av vedtaket utsettes. Statsforvalteren eller Miljødirektoratet kan etter anmodning eller av eget tiltak beslutte at vedtaket ikke skal gjennomføres før klagefristen er ute eller klagen er avgjort. Avgjørelsen av spørsmålet om gjennomføring kan ikke påklages. Ved klage på valg av gebyrsats skal tilsendt faktura betales til fristen. Miljødirektoratet vil refundere eventuelt overskytende beløp dersom klagen imøtekommes.