Innføringskurs i ysting med Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri
Kurset passer for deg som har interesse for videreforedling av melk og som tenker å etablere egen virksomhet. Du får oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving hjemme, grunnkompetanse i råvarekvalitet, syrning og mikrobiologi for å kunne yste av rå melk.
Dato
10. - 13 februar 2025, kl 0900 - 1500
Sted
Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger
Pris
4800 kroner inkl mva (dekker kursmateriell, 3 lunsjer og middag 3. dag)
Detaljert program og påmelding
Målet med kurset
Kurset skal gi deltakerne grunnleggene kunnskap om foredling av rå (upasteurisert) melk.
Målgruppe
Melkeprodusenter og andre som ønsker å starte kommersiell foredling av melk. Kurset passer både for nybegynnere og de med noe erfaring innen melkeforedling
Kursinnhold
Kursholder Lise Brunborg startet høsten 2015 eget ysteri midt i Stavanger sentrum. På Stavanger Ysteri er det håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet.
Lise har ellers brei bakgrunn innen melkeforedling, både fra studier ved NMBU, som yster på et lite geitmelksysteri i Oslofjorden uten vann og strøm og på sykkel til ulike gardsysteri rundt i landet. Hun underviser i Handverksysting på SJH og ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Lise brukes som veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverkene for lokalmat.
Det blir en god blanding av teori og praksis. I teoridelen vil det bli lagt vekt på melk som råvare, produksjon av melk, foredling, modning og trygg mat. I praksisdelen blir det ysting av kremost, yoghurt, halvfast hvitost, Halloumi, fatost, ricotta, og smør. I tillegg får du være med på ysteribesøk, omvisning på Stavanger ysteri og ostesmaking med Matcompaniet.
Praktisk informasjon
Prisen inkluderer kursmateriell, lunsj alle dagene og felles middag på 3. kursdag.
Overnatting er ikke inkludert i prisen og hver enkelt må selv sørge for det hvis nødvendig.
Påmelding
Påmeldingsfristen er 20. januar og det er begrenset antall plasser på kurset.
Kontaktperson
Aase Vorre Skuland, aase.vorre.skuland@nofima.no, tlf: 450 15 282
Om arrangøren
Dette er et arrangement i regi av Kompetansenettverk for lokalmat Sør, som er et av fem slike nettverk i Norge.