Unge hjelpere på Bergsøyan
Elevene Kaja Kulsvehagen og Markus Knudsen Wang er blitt forvaltningsassistenter for Bergsøyan på Senja. Nå skal elevene være med på praktisk arbeid i verneområdet og gi innspill til Statsforvalteren.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Av: Jan Harald Tomassen og Lars Åke Andersen
– Jeg synes det er ganske kult at vi kan få være med på å bestemme over disse øyene. Vi er jo bare 12 og 13 år gamle, sier Kaja Elise Kulsvehagen, elev på Berg montessoriskole på Skaland.
Kaja skal i lag med medelev Markus Imanuel Knudsen Wang være forvaltningsassistenter i det unike verneområdet Bergsøyan. De to elevene er valgt som representanter for sin klasse, og var tidligere i sommer med på befaring på øyene. Tilsyn og vedlikehold er viktig, og på denne turen skulle man finne en egna plass for å sette opp et toalett, finne løsning for en liten gangbru og skifte rista på grillen. Elevene skal også være med videre med å ta vare på øyene i Bergsfjorden.
Involvere unge
Ann-Heidi Johansen er seniorrådgiver hos Statsforvalteren og har ansvar for Bergsøyan. Hun har tidligere involvert elever på Senja videregående skole, og mener at de unges bidrag er med på å gjøre landskapet mer levende.
En forvaltningsassistent skal være med Ann-Heidi på jobb. Da bidrar de med praktiske ting som å sette opp apparat til besøkstelling, eller har oppgaver de kan bruke i undervisninga. Hun ser også for seg at det kan komme andre oppgaver framover også.
– Vi ønsker å involvere folk i forvaltningen. Særlig de som bor rundt Bergsfjorden er viktig å få med slik at ikke Statsforvalteren bare utøver myndighet. En annen ting er at vi har fokus på barn og unge, og vi skal tenke på hvordan vi kan involvere dem. Nå har Statsforvalteren også ansatt et eget fyrtårn for barn og unge, og ønsker å involvere de unge i alt vi gjør, sier Johansen.
Landskapsvernområdet ble oppretta i 2004, og rådgiver Ann-Heidi sier at noen kanskje opplever at området tas i fra dem. Da er lokal involvering viktig.
Kan finne på så mye
På en regntung dag har Kaja og Markus nå fått målt opp plassering til nytt toalett på Lille Færøya, og satt opp grillrist på Store Færøya. Etter arbeidet er det tid for å grille litt pølser.
– Det er jo aldri unge som får være med på noe som det her, voksne stoler jo ikke på oss, vi kan jo finne på så mye. sier Kaja - som er fornøyd med å være forvalterassistent.
På Bergsøyan var det på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet et fiskevær med over 40 innbyggere. De siste fastboende dro i 1939. Øygruppa mot storhavet utenfor Senja er verna blant anna på grunn av kulturlandskapet og det rike fuglelivet.
– Nå er vi jo inne i en klimakrise, og hvis noen tar vare på noe, så kan det hjelpe. Vi synes det er fint at unge får være med på å bestemme på Skaland og Bergsøyan, avslutter Markus og Kaja.
Bergsøyan-video
Flere bilder
Kontaktpersoner
Fakta om Bergsøyan
- Består av en skjærgård med rundt 90 øyer, holmer og skjær.
- De største øyene er Ertnøya, Store Færøya, Kjøpmannsøya og Netøya.
- Bergsøyan har et rikt fugleliv og hele øygruppa er en svært viktig viltlokalitet med nasjonal verdi. I perioder er det store mengder fugl i området.
- Bergsøyan er spesielt viktig som hekkeområde for sjøfugl.
- Det er registrert 57 forskjellige fuglearter i området, av disse er 14 på nasjonal rødliste.
- Det har tidligere vært mye menneskelig aktivitet i Bergsøyan. Allerede på 1300-tallet ble det drevet sommerfiske etter sei fra øyene.
- Den første kjente faste bosettingen var på slutten av 1700-tallet.
- Det fins også en observasjonspost fra 2. verdenskrig på Ertnøykollen.
- De siste fastboende på Bergsøyan flyttet i 1938.