Derfor meldes det om pukkellaks-fangst i år også

Slik så det ut i de aller fleste Finnmarkselvene i 2023. I år er det langt færre, men det kan fortsatt forekomme. Foto: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Det har så langt i år blitt meldt inn fangst av to pukkellaks i Troms og Finnmark. Trolig vil det også bli tatt fler i løpet av sommeren, men langt i fra like store mengder som i 2023.

Publisert 26.06.2024

-  Pukkellaks har en streng toårig livssyklus, og derfor sier vi at de har oddetalls- og partallsbestander. Oddetallsbestanden har vokst seg svært stor og derfor har vi pukkellaksår bare annet hvert år, sist i 2023. Men russerne satte ut pukkellaks i partallsårene også. Vi vet ikke helt hvorfor, men partallsbestanden har ikke vokst seg like stor som oddetallsbestanden. Det har imidlertid alltid vært litt pukkellaks i partallsårene, sier fiskeforvalter hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Malin Solheim Høstmark.

I 2023 ble det lagt ned en stor innsats for å få bukt på pukkellaksinvasjonen, og totalt ble det i fjor tatt ut 249 496 pukkellaks i Norge, og flesteparten av dem i Finnmarkselvene. 

Iverksetter ikke tiltak

- Siden det ikke er et særlig høyt antall pukkellaks i partallsår prioriterer ikke Miljødirektoratet og Statsforvalteren å iverksette tiltak for å stanse oppgangen, fordi vi tror ikke at dette antallet vil ha særlig stor påvirkning på atlantisk laks eller andre deler av økosystemet. Det har til nå blitt meldt om fangst av to pukkellaks, sier Høstmark.

Men selv om det ikke blir satt inn tiltak for å stanse oppgangen i år, følges likevel situasjonen tett.

- Vi følger derimot med på partallsbestanden, så vi kan fange det opp om den vokser i antall. Dette gjør vi blant annet med kameraovervåkning i elvene Karpelva, Neiden, Vesterelva og Vestre Jakobselv, sier hun og legger til:

- I tillegg er det mange andre elver som har kameraovervåkning i regi av lokale jeger- og fiskerforeninger. I august vil Statsforvalteren også gjennomføre drivtelling med dykkere i flere elver i Varanger for å se etter pukkellaks.

Gjør seg klar til 2025

Og neste sommer vil pukkellaksen igjen returnere til Finnmarkselvene, og forberedelsene til neste års invasjon er allerede i gang.

-  I pukkellaksarbeidet har Statsforvalteren i år mest fokus på 2025. Vi prøver å utbedre fellene fra i fjor der hvor det er behov for det, og utvider fokusområdet til Troms med anskaffelser av nye feller, forklarer Høstmark.

Og hva gjør du om du fanger pukkellaks i år?

- Dersom sjølaksefiskere eller elvefiskere får pukkellaks så rapporterer de det gjennom de vanlige registreringstjenestene de bruker. Vi har ikke noe system for å registrere det hvis noen får det på stang i sjø, men vi setter pris på om de sender en mail til sftfpost@statsforvalteren.no

Kontaktpersoner

Fakta om pukkellaks

Pukkellaks stammer fra Stillehavet hvor den lever naturlig.

Det ble flyttet og satt ut pukkellaks på Kolahalvøya fra 50-tallet for å drive fiskeri, og siden 60-tallet har vi sett pukkellaks i Nordnorske elver. Denne pukkellaksen klarte seg derimot ikke veldig godt, og på 80-tallet startet Sovjetunionen å sette ut pukkellaks fra en mer nordlig bestand. Denne trivdes mye bedre og det er disse utsettene pukkellaks i dag stammer fra.

I dag er lakselevne i Finnmark fylt av pukkellaks annen hvert år. Sist i 2023, neste i 2025.