Klimakonferansen 2024
- Dato:
- 3. september 2024 09:30 - 4. september 2024 15:00
- Sted:
- Scandic Hell, Stjørdal
- Arrangør:
- Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune
- Målgruppe:
- Ansatte og politikere i kommunene og andre interesserte
- Påmeldingsfrist:
- 31. juli 2024 23:59
Fra mål til handling – hvordan får vi opp tempoet i klimaarbeidet? Hvordan ivaretar vi både klima og natur?
Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune inviterer kommunene i Trøndelag til fagkonferanse om klima 3.-4. september på Hotell Scandic Hell i Stjørdal.
Bakgrunn
Kommunene står overfor mange dilemmaer i egen samfunnsutvikling der klimaendringer og tap av natur er blant de store utfordringene. Hvordan skal kommunene klare å ivareta klima og natur i avveiingene med andre samfunnsinteresser, og hvordan kan kommunene jobbe systematisk med dette. Hvordan finne balansen mellom utvikling, behovet for klimaomstilling og ivaretakelse av natur?
Formålet med konferansen
Målet med konferansen er å belyse forventningene til kommunene i arbeidet med klimagassutslipp og klimatilpasning, synliggjøre naturens betydning i dette arbeidet og å presentere verktøy for å håndtere utfordringene. Hva betyr det når vi sier at kommunene skal jobbe systematisk med klimagassutslipp og klimatilpasning? Hvordan gå fra mål til handling?
Konferansen skal gi kommunene praktisk kunnskap og inspirasjon om hvordan de kan jobbe systematisk med klimagassutslipp og klimatilpasning, og naturens rolle i dette arbeidet. Det legges opp til erfaringsutveksling og diskusjon.
Målgruppe
Hovedmålgruppen er både administrasjonen i kommunene, fra saksbehandlere til kommunedirektør, og politikere. Det er ønskelig at alle kommunene deltar, gjerne med to-tre personer. Konferansen er også åpen for andre interesserte (andre etater, interesseorganisasjoner osv).
Vi oppfordrer konferansedeltakere til å reise mest mulig miljøvennlig til konferansen; med kollektivtransport, samkjøring, miljøvennlige fremkomstmiddel eller andre alternativ som passer dere.
Kostnad
Arrangørene dekker konferanseutgifter inntil 2-3 deltakere per kommune. Kommunen må selv dekke reiseutgifter og overnatting.
Dersom det er flere enn 3 deltakere fra hver kommune, betaler disse 1000 kr per person for hele konferansen (inkludert middag på dag 1). Deltakelse for én dag koster 500 kr per person. Kommunen må selv dekke reiseutgifter og overnatting.
For øvrige deltakere er prisen 2000 kr per person for hele konferansen (inkludert 2 dagpakker og middag på dag 1). Deltakelse for én dag koster 1000 kr per person. Reiseutgifter og overnatting dekkes av hver enkelt deltaker.
Deltakere fra frivillige organisasjoner betaler 1000 kr per person for hele konferansen, og 500 kr per person for en dag.
Påmelding er bindende, ved manglende oppmøte vil du bli fakturert for faktiske konferanseutgifter.
Påmeldingen kan gis bort til andre kolleger hvis du blir forhindret i å delta, oppgi dette ved registreringen. Merk! Er du syk og dermed forhindret fra å møte gi oss beskjed for å unngå at du blir fakturert for manglende oppmøte.
Deltakere er selv ansvarlige for å bestille overnatting. Bestill hotellrom på nett eller ved å ringe hotellet.
Foreløpig program er tilgjengelig i menyen til høyre.
Foredragsholdere (oppdateres fortløpende)
Anne Sundet Tangen er underdirektør ved Klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag, seksjon for plan- og inngrepsforvaltning som bl.a. arbeider med å ivareta klima- og miljøhensyn i arealplaner. Er sivilingeniør fra Norges tekniske høgskole NTH, nå NTNU.
Chin-Yu Lee er klimarådgiver i Klima- og miljøenheten i Trondheim kommune. Hun har over 10 års erfaring med regional og lokal klimapolitikk. Blant annet er hun opptatt av innovasjon, næringsutvikling og internasjonalt samarbeid i det grønne skiftet. En av hennes hovedoppgaver for tiden er å koordinere Trondheims satsing i EUs samfunnsoppdrag "klimanøytrale og smarte byer". I 2022 ble Trondheim valgt ut som en av 112 foregangsbyer.
Chin Yu Lee har mastergrad i miljøpolitikk og -ledelse fra Lunds universitet i Sverige.
Ellen-Birgitte Strømø har jobbet med miljø- og klimaspørsmål i offentlig og privat sektor i 40 år. Lektor i videregående i 8 år og 4 år som dekan ved høgskolen i Lillehammer. Fra 2016-2021 koordinator for klimatilpasning i Trondheim kommune, og i 2017 initiativtaker til opprettelsen av Nettverk klimatilpasning Trøndelag. Fra 2021 rådgiver i eget foretak, Klimalos. Erfaring fra styreverv, bla i NSB og Enova og bred samfunnserfaring fra politikk og frivillige organisasjoner.
Ellen-Birgitte Strømø er cand. real fra NTNU.
Frode Brataas er GIS-systemansvarlig i Trøndelag fylkeskommune.
Utdannet Cand.mag. GIS fra Høgskolen i Gjøvik.
Gro Sandkjær Hanssen er samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR- OsloMet, og har også en stilling som professor II i by- og regionplanlegging på NMBU. Hun har doktorgrad i statsvitenskap fra UiO om styring og medvirkning i byplanlegging, og arbeider med temaer som by- og stedsplanlegging, regional utvikling og flernivåstyring. Hun ledet evaluering av plan- og bygningsloven 2014-2018, satt i det regjeringsutnevnte ekspertutvalget for regionreformen og regjeringens Klimautvalg2050.
Gunhild Kvistad er leder for plan- og byggesaksavdelingen i Verdal kommune. Hun har over 30 års erfaring med planarbeid og arealforvaltning fra kommune, fylkeskommune og privat virksomhet. Klima og miljø er en viktig premiss i Verdal kommunes pågående prosess med revisjon av arealdelen. Kvistad er utdannet arkitekt fra NTNU og har en tilleggsmaster i urbanisme fra AHO.
Guro Bøe Wensaas er klimarådgiver i Kommunesektorens organisasjon. Guro har tidligere jobbet i fornybarbransjen og med klimakrav i anskaffelser i Oslo kommune.
Helene Kjeldsen er arealplanlegger i avdeling for areal og byutvikling i Kongsvinger kommune.
Hilde Børstad Melhus er daglig leder i Innherred Anskaffelser siden 2019. Tidligere leder for innkjøp i Steinkjer kommune, og rådgiver/leder for innkjøp i Helse Nord-Trøndelag. Erfaring med offentlige anskaffelser siden 2011.
Jon Olav Sliper jobber med statistikk og analyse i Trøndelag fylkeskommune – deriblant Trøndelag i tall.
Kai Øverland er avdelingsleder for plan og bygg i Skaun kommune. 24 års erfaring innen kommunal arealplanlegging fra flere kommuner.
Utdannet Ingeniør innen miljø og kommunalteknikk, med en rekke studietillegg innen juss, planfag, geografi, sosiologi.
Kikki Flesche Kleiven er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen. Kleiven er maringeolog (PhD) fra UIB med spesiell ekspertise innen havstrømmer og fortidsklima. Kleiven har ledet flere internasjonale prosjekter og ekspedisjoner i Arktis og Antarktis og er Norsk delegat til International Ocean Discovery Program. Kleiven har samarbeidet med Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet om klimakurs for videregående skoler og høyskoler og har mottatt flere priser for sin formidling. Kleiven er ofte invitert som klimaekspert i media, for frivillige organisasjoner, industri og bedrifter og er en kjent offentlig foredragsholder som holder presentasjoner som fremhever viktigheten av klimabevissthet.
Kirvil Stoltenberg er senior prosjektleder i seksjon for klimakunnskap, luftkvalitet og lokalt klimaarbeid i Miljødirektoratet. Hun har ledet arbeidet med å forvalte Klimasats-ordningen siden den ble opprettet i 2016. Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.
Kjersti Dalen Stæhli er seniorrådgiver ved seksjon samfunnssikkerhet og beredskap hos statsforvalteren i Trøndelag. Arbeider blant annet med oppfølging av risiko- og sårbarhet i planarbeid, og klimatilpasning. Har arbeidet ca. 20 år i kommunal forvaltning med klima- og miljøoppgaver, byggesaker og arealplanlegging.
Mastergrad i fysisk planlegging fra NTNU.
Kjersti Enger Dybendal er klima- og miljørådgiver i miljø- og samfunnsstaben i Kongsvinger kommune.
Lars Mardal er fylkeskartsjef ved Kartverket Trøndelag. 30 års fartstid i Kartverket.
Utdannet ved Norges landbrukshøgskole (nå NMBU) innen karttekniske fag.
Lavrans Skuterud er kommunalsjef for samfunn i Orkland. Har før det mange år bak seg som lokalpolitiker og som forsker og rådgiver (konsekvenser av kjernekraftulykker, nasjonalt og internasjonalt). Utdannet siv.ing. i fysikk, med PhD i miljøkjemi fra NTNU.
Line Lund Fjellvær er siden oktober 2021 direktør for Klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag. Line kom til Statsforvalteren fra en stilling i Miljødirektoratet, hvor hun har hatt lederoppgaver siden 2013. Hun har, i tillegg til utdanning innen biologi, miljøgeologi en master i organisasjon og relasjonsledelse fra Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun har blant annet erfaring fra organisasjonslivet, offentlig forvaltning, en forskningsinstitusjon og bransjeorganisasjon for vannkraft. Hun representerer Statsforvalteren i nyopprettet regionalt klima- og naturutvalg i Trøndelag.
Marianne Bjerkem Mahnsen er ansatt i Trøndelag fylkeskommune og leder Klimapartnere Trøndelag, et aktivt nettverk for grønn næringsutvikling og klimagassreduksjon. Marianne har mangeårig ledelseserfaring fra næringslivet og har bl.a. ledet bedrifter gjennom endringsprosesser med fokus på bærekraft og grønn omstilling.
Utdanning: Master i Serviceledelse (MBA) fra Universitetet i Stavanger og studerer Business Sustainability Management ved University of Cambridge.
Merete Gynnild jobber på seksjon for arealplan og klimatilpasning i Miljødirektoratet. Merete har fagansvaret for konsekvensutredninger i Miljødirektoratet.
Tidligere jobbet hun 10 år hos Statsforvalteren i Trøndelag med behandling av plansaker.
Odd – Olaf Schei er seniorrådgiver i DFØ, avdelingen for bærekraftige anskaffelser. Har jobbet i DFØ siden 2017 med bærekraftige anskaffelser, spesielt innenfor transportområdet. Har over 15 års erfaring fra miljø- og klima arbeide i virksomheter som Posten & Bring, Eidsiva Energi og Bellona.
Odd- Olaf har tatt en Executive MBA (EMBA,) ved BI Oslo, med fordypning innenfor innovasjon, grønn vekst og markedsføring.
Ola Rønning er leder for bærekraft i Ski-VM Trondheim 2025. Ski-VM Trondheim 2025 har ambisjon om å bli tidenes mest bærekraftige.
Utdannet samfunnsviter og pedagog, og har erfaring fra store arrangement som Olavsfest og skiarrangement i Granåsen.
Petter Almås er planansvarlig i Holtålen kommune. Har vært ansatt i stillingen siden 2023. Til stillingen ligger det mange ulike oppgaver, mange av dem relatert til plan, men også en del relatert til miljø, klima og bærekraft. Har også erfaringer fra to perioder i kommunestyret i Holtålen og en periode i formannskapet.
Petter har utdanningsbakgrunn innen utmarksforvaltning og skogfag.
Roar Kvam har jobbet i Trøndelag fylkeskommune i 4 år som rådgiver i offentlige anskaffelser.
Tidligere i Trondheim kommune med samme fagområde i 20 år.
Sandra Lilledal har jobbet i Klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag i 8 år. Sandra jobber med klima og forurensning, og har ansvaret for Nettverk klimatilpasning Trøndelag.
Sandra har en mastergrad i miljøteknologi.
Simon Gran Stensrud er rådgiver hos reindriftsavdelinga og har en master i naturforvaltning ved NMBU.
Sofie Skjeflo er seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Hun har doktorgrad i miljøøkonomi fra NMBU, og har tidligere jobbet i klimaavdelingen i Miljødirektoratet. Sofie forsker blant annet på klimatilpasning og insentiver for klimatilpasning, og bruker ofte data fra spørreundersøkelser i forskningen sin.
Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i NRK. Tidligere har hun vært politisk redaktør i Adresseavisen og kommentator i VG. Hun er utdannet statsviter fra NTNU, og har tidligere jobbet som kommunikasjonsdirektør, rådmann og kommunalråd, i tillegg til å ha styreverv i samfunnsliv og næringsliv i Trøndelag. Aglen er fra Nærøysund i Ytre Namdal.
Tonje Røland Brasetvik er prosjektleder i planavdelingen i Kommunal- og distriktsdepartementet, der hun jobber med utslippsreduksjon i planlegging etter plan- og bygningsloven. Leder også en klimagruppe som koordinerer klimaarbeidet i KDD. Bakgrunn fra miljøforvaltningen, i Klima- og miljødepartementet og Statsforvalteren i Oslo og Viken (jobbet med forurensning og klima).
Utdannelse: statsvitenskap og miljø- og ressursforvaltning.
Tove Hatling Jystad har i mange år jobbet med klimatiltak i landbruket ved Mære landbruksskole. Nullutslippsgården er visjonen for arbeidet der testing og demonstrasjon av ulike klimatiltak, forskningsprosjekter og kurstilbud er noe av aktivitetene.
Trine Hasvang Vaag er Snåsa sin prosjektleder i TFK sin distriktssatsing «I lag». I tillegg aktiv bonde i over 30 år og mangeårig tillitsvalgt i landbruket i mange år.»
- Dato:
- 3. september 2024 09:30 - 4. september 2024 15:00
- Sted:
- Scandic Hell, Stjørdal
- Arrangør:
- Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune
- Målgruppe:
- Ansatte og politikere i kommunene og andre interesserte
- Påmeldingsfrist:
- 31. juli 2024 23:59
Kontaktpersoner
-
Sandra Lilledal
Tlf: 73 19 91 33 -
Marit Lorvik
Tlf: 73 19 92 13 / 91 84 25 95
Dokumenter
Spørsmål angående påmelding?
Ta kontakt med Servicetorget
Telefon: 73199123
E-post: fmtlservicetorgtro@statsforvalteren.no