Informasjonsbrev uke 33/2024

Innhold:

  • Vellykka Matseminar og Trøndersk Matfestival i Trondheim!
  • Driveplikten gjelder selv om jordbruksarealet er regulert til annet formål enn landbruk
  • Flere gårds- og bruksnumre på samme eierhånd utgjør en driftsenhet som ikke kan deles uten samtykke etter jordloven
  • Vi minner om massivoppdatering av arealtal i Landbruksregisteret frå jordregisteret
  • Tilskot til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) – omfordeling av midlar etter 10. september
  • Drenering
  • Vi minner om fristen for å søke om midler til kommunale jordvernstrategier
  • Nasjonal nettverkssamling for urbant landbruk – 9. og 10. september
Publisert 14.08.2024

Snarvei til:

 

Vellykka Matseminar og Trøndersk Matfestival i Trondheim!

Artikkel om Trøndersk Matfestival og Matseminaret «Dyrevelferd og beredskap - veien mot Nasjonaljubileet 2030», ligger på nettsidene til Statsforvalteren.
Du kan lese artikkelen her: Vellykka Matseminar og trøndersk Matfestival i Trondheim! | Statsforvalteren i Trøndelag

Kontaktperson: Marit Nestande

 

Driveplikten gjelder selv om jordbruksarealet er regulert til annet formål enn landbruk

Reglene om omdisponering og deling i jordloven gjelder ikke når det aktuelle arealet er planlagt brukt til annet enn landbruk etter plan- og bygningsloven. Reglene om driveplikt i jordloven § 8 gjelder imidlertid også for arealer som er planlagt til annet enn landbruk. Dette er slått fast i en nylig avgjørelse fra Landbruksdirektoratet. En kommune hadde søkt om fritak fra driveplikten fordi jordbruksarealet var regulert til grav- og urnelund og skulle tas i bruk til dette formålet om to år. Arealet som det var søkt om fritak fra driveplikten for var på 40 dekar med fulldyrket, lettdrevet jord av god og svært god kvalitet. Søknaden ble avslått under henvisning til at det ville stride mot både drivepliktens og jordlovens formål å la et slikt areal stå udriftet.

De som har lyst til å lese hele vedtaket kan henvende seg til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Flere gårds- og bruksnumre på samme eierhånd utgjør en driftsenhet som ikke kan deles uten samtykke etter jordloven

Vi ser med jevne mellomrom at det er ønskelig å overdra et gårds- og bruksnummer uavhengig av den øvrige driftsenheten og de gårds- og bruksnumrene som ligger til denne. Vær oppmerksom på at terskelen for å tillate slik fradeling etter jordloven § 12 er høy. Et eksempel på dette er en nylig avgjørelse fra Landbruksdirektoratet hvor det ble vedtatt at tre ulike gårds- og bruksnumre utgjorde en driftsenhet. Eieren argumenterte for at det gårds- og bruksnummeret som det var ønskelig å skille ut, ikke inneholdt nevneverdige jord- eller skogressurser. Direktoratet konkluderte likevel med at de tre gårds- og bruksnumrene utfylte hverandre arealmessig, og var egnet til å drives sammen.

De som har lyst til å lese hele vedtaket kan henvende seg til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Vi minner om massivoppdatering av arealtal i Landbruksregisteret frå jordregisteret

Mål:
Oppdaterte tal i Landbruksregisteret og dermed godt kontrollgrunnlag til søknadsomgangen for produksjonstilskott pr. 1.10.2024.

Viktige datoar:
19.8.: Frist for kommunar som oppdaterer AR5 i lokal base
23.8.: Frist for kommunar som oppdaterer AR5 i sentral base (Sentral FKB)

Meir info finn de her på Landbruksdirektoratet sine nettsider
Og også som infoskriv.

Kontaktpersonar: Anne Solstad og Gaute Arnekleiv

 

Tilskot til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) – omfordeling av midlar etter 10. september

Det vart i juni tildelt om lag 6,6 millionar kroner til kommunane som hadde søkt om tilleggstildeling av SMIL-midlar. Restpotten var på 8,3 millionar kroner, og det er dermed att nærare 700 000 kr til fordeling i september, i tillegg til det som eventuelt blir trekt inn av ubrukte midlar i kommunane. Dette kan tyde på at det er rom for auka aktivitet innan SMIL-ordninga. Vi oppmodar derfor kommunane om å fremje informasjon om ordninga og aktuelle tiltak, slik at det kjem inn tilstrekkeleg med søknader til dei midlane som er tilgjengelege.

Kommunale midlar som ikkje er nytta per 10. september kan bli inndratt. Dette betyr at kommunar som har SMIL-saker eller kjennskap til saker som er på veg inn, må søkje om ny SMIL-ramme for 2024. Søknadsfristen er 10. september 2024. Dersom det meldast inn større behov enn det som er tilgjengeleg til omfordeling, vil Statsforvaltaren leggje vekt på om søknadane har høg prioritet i kommunens tiltaksstrategi og om søknadane gjeld tiltak i prioriterte vassområde eller spesielt verdifulle naturtypar ein ønskjer å ta vare på. Kommunane skal vere ferdige med SMIL-søknadane 15. november.

Søknadsskjema for omfordeling av SMIL-midlar.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen

 

Drenering

Statsforvaltaren i Trøndelag har fått fordelt 8,5 millionar kroner ekstra for tildeling til dreneringstiltak. Trøndelag har dermed fått totalt 23,2 millionar kroner i 2024, tilsvarande 80 % av fjorårets midlar. Landbruksdirektoratet skriv at dreneringsaktiviteten ikkje treng å oppretthaldast på same nivå som i fjor, men heller kan spreiast ut over fleire år i tråd med tilgjengelege midlar. Vidare viser dei til at korn-, potet- og grønsaksbønder ifølgje dreneringsforskrifta § 6 er prioriterte, og dei tilrår elles at kommunane følgjer førstemann til mølla-prinsippet ved sakshandsaminga. Dersom søknadar ikkje kan handsamast på grunn av manglane midlar, informerast søkjarar om at dei kan vente handsaming seinare på året dersom inndregne midlar opnar for ekstra tildeling, eller i påfølgjande år. Søknadar blir dermed sett på vent for framtidig handsaming i standen for å bli avslått. Kommunen må ha dialog med søkjar om eventuelle endringar i planlagt dreneringsaktivitet. Dermed treng ikkje søkjaren å søkje på nytt, og stiller dermed langt fram i køen dersom søknaden må vente til neste år.

Vi sende 01.07.2024 ut søknadsskjema for ekstra midlar. Søknadsfristen er sett til 01.09.2024, med moglegheit til å få tildelt midlar tidlegare dersom kommunane har tiltak som er tenkt gjennomført denne sommaren. Per 14.08.2024 har det kome inn 14 søknader, og kr. 2.568.519 er tildelt. Søknader for kr. 994.420 ligg til behandling etter 01.09.2024.

Søknadsskjema for ekstra midlar.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen

 

Vi minner om fristen for å søke om midler til kommunale jordvernstrategier

Som vi tidligere har informert om, har Landbruksdirektoratet lyst ut midler for utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier. Målgruppa for tilskuddsordningen er kommunene. I 2024 ligger kr 1 870 000 i tilskuddspotten. I 2023 fikk hver kommune som søkte i snitt kr 100 000.

Nå nærmer søknadsfristen seg: 20. august.

Mer informasjon om tilskuddsordningen på vår hjemmeside.

Vi håper på mange gode søknader fra kommunene i Trøndelag!

Kontaktperson: Anne Berit Lein

 

Nasjonal nettverkssamling for urbant landbruk – 9. og 10. september

Minner om nettverkssamlingen for urbant landbruk som arrangeres i Trondheim i september. Tema er by- og stedsutvikling, skolehage, integrering, næringsutvikling og bærekraftig matproduksjon.
Det er fortsatt ledige plasser. Påmeldingsfrist er 20.august.

Program og påmelding: Nasjonal nettverkssamling for urbant landbruk 2024 | Statsforvalteren i Trøndelag

Videresend gjerne invitasjonen til aktuelle personer i deres kommune.

Kontaktpersoner: Gunhild Halvorsen og Liv Gystad

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.