Kreosotimpregnert trevirke

Kreosot og kreosotbehandlet trevirke kan brukes under visse forutsetninger. Når det skal kastes, må det leveres til godkjent mottak som farlig avfall.

Publisert 19.02.2024

Hva er kreosot?

Kreosot er et biocid som har blitt brukt til impregnering av trevirke siden slutten av 1800-tallet. Kreosot er en blanding av flere hundre ulike kjemiske stoffer som har høyt innhold av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), også kalt tjærestoffer. Noen stoffer i kreosot er kreftfremkallende og sterkt irriterende for huden. De kan også hope seg opp i næringskjeden.


Kreosotbehandlet trevirke har først og fremst blitt brukt i utendørskonstruksjoner (jernbanesviller, stolper for tele og elektrisitet, broer, og lignende) eller til utvendige materialer, slik som tretak på bygninger og til terrasser og brygger. Impregneringen forhindrer råte og angrep fra pælemark.


Kreosotimpregnert tre vil de første bruksårene svette ut kreosotolje, særlig på solrike dager. Det skjer også en viss avdamping og utvasking av kreosot slik at trevirket etter hvert blir grått. Etter 10 til 30 år skjer det lite utsvetting/avdamping av kreosot fra materialene.

Bruk av kreosot og kreosotbehandlet trevirke

Etter en innstramming i biocidregelverket høsten 2022 er både produksjon og import av nytt kreosotbehandlet materiale nå forbudt i Norge. Innstrammingen påvirker ikke videresalg og bruk av materialer som er satt på markedet før fristene.

Trevirke impregnert med kreosot før 31. desember 2002 kan brukes både av profesjonelle og privatpersoner, forutsatt at det:

  • ikke brukes inne i bygninger
  • ikke brukes i leker og på lekeplasser
  • ikke brukes i parker og hager og utendørs rekreasjons- og fritidsanlegg der det er en risiko for hyppig hudkontakt
  • ikke brukes i produksjon av utemøbler
  • ikke brukes til produksjon, behandling og etterbehandling av beholdere til dyrkningsformål eller som kan komme i kontakt med mat eller fôrvarer.

Trevirke impregnert med kreosot etter 31. desember 2002 kan bare oppføres og vedlikeholdes av profesjonelle.

Avfallshåndtering

Kreosot og kreosotbehandlede materiale som ikke lenger skal brukes, er definert som farlig avfall. Farlig avfall må leveres til mottak som har tillatelse til å håndtere dette og deklareres i www.avfallsdeklarering.no. Avfallsforskriften kapittel 11 regulerer håndteringen av farlig avfall.

Mer informasjon

Miljødirektoratet har egen infoside om kreosot og kreosotbehandlet trevirke. Her er spørsmål og svar om blant annet hudkontakt, innånding, drikkevann, dyrking og hagebruk.

Regelverk

Det er Reach-forskriften og biocidforskriften som regulerer bruken av kreosot og kreosotbehandlede materialer.

Biocidforskriften regulerer primært bruken av selve kreosotoljen, men også salg av nye kreosotmaterialer på det norske markedet. Begge forskriftene regulerer hva kreosotimpregnert trevirke kan brukes til og hvilke hensyn som må tas for å minimere risiko for helse og miljø.

I oktober 2022 ble det sendt inn et forslag til EU om et forbud mot bruk av kreosot og kreosotbehandlede materialer også i Reach-regelverket (vedlegg XVII). Prosessen kan følges her: Registry of restriction intentions until outcome - ECHA (europa.eu).

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.