Tilskudd til fisketiltak
Årlig mottar Statsforvalteren en pott som skal fordeles til ulike fisketiltak i fylket. Tiltakene skal være relatert til å sikre og utvikle bestander av ville anadrome laksefisk, og legge til rette for fiske etter anadrome laksefisk. Statsforvalteren er ansvarlig for behandling og prioritering av søknader, utbetaling av midler og kontrollering av rapporter i etterkant av gjennomførte tiltak. Årlig utbetales det midler til et bredt spekter av tiltak.
Formål
Ordningen skal bidra til å legge til rette for bevaring og forvaltning av ville anadrome laksefisk, samtidig legge til rette for fiske etter anadrome laksefisk. Tilskuddsordningen skal støtte opp lokale tiltak knyttet til bestander av laks, sjøørret og sjørøye, som kommer samfunnet og allmennheten til gode.
Hvilke tiltak kan få støtte?
- Tiltak knyttet til forskning og overvåking av bestander av villaks, sjøørret og sjørøye
- Informasjon om forvaltning av villaks, sjøørret og sjørøye
- Tiltak som fremmer og bedrer fiske for allmennheten
- Tiltak rettet mot rekruttering og stimulering til fiske
Eksempler på tiltak som tidligere har mottatt støtte:
Ungfiskundersøkelser, små restaureringstiltak, fiskedager for barn og familier, gytegroptelling, skilting og ulike rekrutteringstiltak.
Vi minner om at ordningen er strengt knyttet opp mot laks, sjøørret og sjørøye. Det er egne tilskuddsordninger for trua arter og fremmede arter. For større restaureringstiltak i vassdrag, se "Tilskudd til vassmiljøtiltak - generell vassforvaltning". Det gis ikke tilskudd til drift av lokale forvaltningslag.
Saksgang
Søknadssenteret (ESS) har søknadsfrist 15. januar kl. 23.59. Statsforvalter vil gå gjennom søknadene og vurdere hvilke tiltak som bør prioriteres. De som får innvilget tilskudd vil motta et tilsagn om tilskudd. Det er krav om sluttrapportering. Frist for sluttrapport står i tilsagnsbrevet. Dersom tiltaket ikke ble gjennomført som planlagt, kan Statsforvalteren kreve beløpet tilbakebetalt. Midlene skal brukes samme år som de utbetales.
Sluttrapportering
Sluttrapporten leveres i ESS innenfor den frist, og med det innhold som går frem av tilsagnsbrevet. Sluttrapporteringen er viktig for at vi skal kontrollere at midlene har blitt brukt i tråd med søknaden og vilkårene i tilsagnsbrevet. Sluttrapportene kommer inn i vårt arkivsystem og vil derfor være offentlige for allmennheten.
Spørsmål?
Dersom det oppstår spørsmål i forbindelse med søknadssenteret kan du ta kontakt på e-post esshjelp@miljodir.no eller på tlf. 951 23 500 (mandag-fredag kl. 10-14).
For øvrige spørsmål ta kontakt med Statsforvalter.