Klage på sluttvurderinger

Veiledning for innsending av klage vedrørende:

  • fastsetting av standpunktkarakter i fag
  • vedtak om å ikke fastsette standpunktkarakter i fag
  • standpunktkarakter i orden og/eller oppførsel
  • gjennomføringen av muntlig eksamen og/eller eksamen som ikke bare er skriftlig eller muntlig
Publisert 26.08.2024

Fastsettelse av standpunktkarakter er et enkeltvedtak. Det er fastsatt egne regler for klagefrist på slike vedtak i forskrift til opplæringsloven § 10-2 og forskrift til privatskolelova § 7-2 der det fremgår av fristen for å klage på vedtak som gjelder standpunktkarakter og eksamenskarakter er ti dager. Disse reglene utfylles av regler vedrørende klagefrister i forvaltningsloven.

Forskrift til oppll. § 10-4 Klage vedrørende fastsetting av standpunktkarakter i fag
Skolen skal vurdere klagen før de sender saken til Statsforvalteren, og kan velge å omgjøre karakteren til gunst for eleven dersom de tar klagen til følge. Dersom skolen selv justerer karakteren opp for eleven, skal de ikke sende saken til Statsforvalteren. Dette er i tråd med muligheten til å omgjøre eget vedtak i fvl. § 33.

Dersom skolen ikke tar klagen til følge, skal skolen sende inn dokumentasjon i saken til Statsforvalteren:

  • klagen fra elev/foresatte
  • svar på det eleven peker på i klagen
  • uttalelse fra skolen om saksbehandlingen
  • hvordan eleven er blitt gjort kjent med kompetansemålene for faget (også sett i lys av teksten «om faget» i læreplanen)
  • hvordan eleven har fått mulighet til å vise sin kompetanse på flere og varierte måter i løpet av opplæringen
  • vurdering av elevens samlede kompetanse i faget som grunnlag for standpunktkarakteren
  • uttalelse fra faglærer om hvordan eleven er gjort kjent med hva som er vektlagt i fastsettingen av standpunktkarakteren
  • faglærers redegjørelse for fastsetting av standpunktkarakteren
  • når og hvordan eleven har fått en individuell begrunnelse for standpunktkarakteren sin, i forbindelse med at karakteren fastsettes

Sluttvurderingen skal gi informasjon om den samlede kompetansen eleven har ved avslutningen av opplæringen i faget.

Det er også viktig å sikre at ikke elevens forutsetninger, innsats, fravær, orden eller atferd er trukket inn i vurdering av elevens kompetanse i fag. Innsats skal kun vektlegges i fag der det er en del av læreplanen.

Om Statsforvalteren ikke finner at forskriftene er fulgt, vil standpunktkarakteren bli opphevet og klagen sendt tilbake til skolen for ny behandling. Statsforvalteren skal ikke vurdere om den fastsatte standpunktkarakteren er riktig. Vurdering av elevens faglige nivå, er det skolen som har ansvaret for. Vi ber rektor fastsette karakteren etter drøfting med faglærer. Statsforvalteren skal ha kopi av det nye vedtaket.

Se regelverkstolkninger: § 10-4 Klage på fastsetjing av standpunktkarakter i fag | udir.no

Forskrift til oppll. § 10-5 Klage vedrørende vedtak om å ikke fastsette standpunktkarakter i fag
Skolen skal vurdere klagen før de sender saken til Statsforvalteren, og kan velge å omgjøre vedtaket til gunst for eleven og sette karakter dersom de tar klagen til følge. Dersom skolen setter en karakter for eleven, skal de ikke sende saken til Statsforvalteren. Dette er i tråd med muligheten til å omgjøre eget vedtak i fvl. § 33.

Dersom skolen ikke tar klagen til følge, skal skolen sende inn dokumentasjon i saken til Statsforvalteren:

Om Statsforvalteren ikke finner at forskriftene er fulgt, vil vedtaket om å ikke fastsette standpunktkarakter i faget bli opphevet og klagen sendt tilbake til skolen for ny behandling. Statsforvalteren skal ikke vurdere om den nye standpunktkarakteren er riktig. Vurdering av elevens faglige nivå, er det skolen som har ansvaret for.

Å fastsette endelig karakter eller et annet vurderingsuttrykk innebærer at skolen enten kan fastsette en karakter eller opprettholde vedtaket om å ikke gi standpunktkarakter. Dersom eleven ikke er varslet i tråd med forskrift til oppll. § 9‑7, skal det fastsettes en karakter for eleven. Ordlyden endelig karakter betyr at avgjørelsen ikke kan klages på.

Se regelverkstolkninger: § 10-5 Klage på vedtak om ikkje å fastsetje standpunktkarakter i fag | udir.no

Forskrift til oppll. § 10-6 Klage vedrørende standpunktkarakter i orden og/eller oppførsel
Skolen skal vurdere klagen før de sender saken til Statsforvalteren, og kan velge å omgjøre karakteren til gunst for eleven dersom de tar klagen til følge. Dersom skolen selv setter karakteren opp for eleven, skal de ikke sende saken til Statsforvalteren. Dette er i tråd med muligheten til å omgjøre eget vedtak i fvl. § 33.

Dersom skolen ikke tar klagen til følge, skal skolen sende inn dokumentasjon i saken til Statsforvalteren:

Statsforvalteren kan avvise klagen, stadfeste karakteren eller justere karakteren opp eller ned.

Hvis Statsforvalteren mener at standpunktkarakteren er fastsatt i tråd med reglene i oppll. § 9‑17/privatskolelova § 6-17, skal karakteren stadfestes.

Hvis Statsforvalteren mener at reglene ikke er fulgt, skal Statsforvalteren sette ny karakter for eleven. Statsforvalteren kan justere karakteren opp eller ned. Statsforvalteren skal begrunne hvorfor de mener at reglene er brutt.

Forskrift til oppll. § 10-8 Klage vedrørende gjennomføringen av muntlig eksamen og/eller eksamen som ikke bare er skriftlig eller muntlig
Eleven har rett til å klage på formelle feil som har hatt noe å si for eksamensresultatet. Til muntlig og muntlig-praktisk eksamen er det ikke anledning til å klage på karakteren. Ved spørsmål om klage, har skolen ansvar for å veilede eleven.

Skolen sender inn dokumentasjon i saken til Statsforvalteren:

  • Klagen
  • Eksamensoppgaven
  • Kopi av de retningslinjene kommunen eller fylkeskommunen har fastsett for gjennomføringa av lokalt gitt eksamen
  • Uttalelse som rektor har henta inn fra sensor og eksaminator, om gjennomføringa av eksamen. Fylkeskommunen sender det samme til Statsforvalteren når det gjelder privatister.

Statsforvalteren kan avvise klagen, stadfeste karakteren eller annullere karakteren.

Dersom Statsforvalteren kommer fram til at formelle feil kan ha virket inn på karakteren, skal karakteren annulleres. Elever som får karakteren annullert, kan velge å gå opp til ny eksamen, jf. forskrift til oppll. § 9-37. Om de velger å gå opp på nytt i et trekkfag, skal faget trekkes på nytt. Privatister som ikke har standpunktkarakter i faget, må gå opp til eksamen på nytt dersom de vil ha utstedt vitnemål.

Se regelverkstolkninger: § 10-8 Klage på gjennomføringa av munnleg eksamen og eksamen som ikkje berre er skriftleg eller munnleg | udir.no

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dersom vurderingsuttrykk/karakter endres, og eleven skal ha nytt vitnemål, må skolen melde inn ny karakter til opplæringsavdelingen i Agder fylkeskommune.

Lenke til opplæringsforskriften: Forskrift om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa (opplæringsforskrifta) | udir.no.