Fant ikke lovbrudd etter egenvurderingstilsyn med Kristiansand kommunes saksbehandling av søknader om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til barn og unge

Statsforvalteren i Agder har gjennomført et egenvurderingstilsyn med Kristiansand kommunes saksbehandling av søknader om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til barn og unge. Tilsynet ble gjennomført på grunn av den store økningen i antall klager vedrørende BPA som er oversendt til Statsforvalteren fra Kristiansand kommune den siste tiden. I tillegg har advokatkontoret Lippestad på vegne av flere familier bedt oss om å føre tilsyn med dette tjenestefeltet spesielt knyttet til barn med store funksjonsvansker.

Publisert 18.10.2024

I egenvurderingstilsynet har kommunen gjennomgått egen praksis etter følgende spesifikke sjekkpunkter utformet av Statsforvalteren:

  • Opplæring av saksbehandlere
  • Mottak av søknader
  • Individuell kartlegging
  • Begrunnelse for vedtak
  • Medvirkning
  • Barnets beste
  • Vurdering av forsvarlighet

På grunnlag av sjekkpunktene utformet Statsforvalteren et kartleggingsskjema som kommunen brukte i gjennomgangen av et utplukk av egne BPA vedtak og som ble brukt til å svare ut tilsynets sjekkpunkter i form av en rapport. Brukersamtaler og oppsummerende dialogmøte med kommunen inngikk også i tilsynet.

Kommunen identifiserte selv i tilsynet flere risikoområder ved saksbehandlingen av BPA søknader til barn og unge, og har planlagt endringer med hovedmål om å redusere saksbehandlingstid og øke kvaliteten på sine BPA-vedtak. Kommunen har blant annet innført avvik ved saksbehandlingstider som overstiger tre måneder og Statsforvalteren legger til grunn at kommunen vil følge nøye med på dette fremover.

Kommunen har i tillegg forbedret sine maler og skjema til bruk i saksbehandlingen og vil ha fokus på identifiserte risikoområder og funn fra tilsynet i internundervisning av saksbehandlere fremover. Flere saksbehandlere skal gjennomgå saksbehandlerkurs i BPA i løpet av høsten. Kommunen har også opprettet en erfaringsbank med klagesaker, saksområder med tematikk og endelig resultat som er tilgjengelig for alle ansatte og vil gjennomføre en ny gjennomgang av et utplukk av saker etter mal fra dette tilsynet i løpet av våren 2025.

Statsforvalteren har ikke som vanlig praksis å be om oppfølging etter tilsyn når vi ikke finner lovbrudd. På bakgrunn av den store oppmerksomheten BPA har i media og den fortsatte økningen i antall klagesaker, har vi etter dette tilsynet likevel bedt om å få tilsendt å en konklusjon på den nye gjennomgangen som kommunen har planlagt gjennomført i løpet av mai 2025.

Kontaktpersoner