Forurensende utslipp fra småbåthavner har konsekvenser for helse og miljø
Grus og løsmasser på og ved opplagsplassene for småbåter i Kristiansand er så forurenset av kobber, sink og andre miljøgidter at det anbefales at jorda skiftes ut på grunn av helse- og miljørisiko.
I 2016 påla Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder Kristiansand Eiendom om å gjennomføre miljøundersøkelser ved flere kommunale småbåthavner. Resultatet viser at løsmasse på og ved asfalterte opplagsplasser er farlig avfall på grunn av høyt innhold av kobber- og sinkforbindelser som finnes i bunnstoff. I tillegg er toppjord på gruslagte områder sterkt forurenset av flere miljøgifter. Konsentrasjonene er så høye at det er anbefalt at jorda skiftes ut pga. både helse- og miljørisiko. Det er stor sannsynlighet for videre spredning av miljøgiftene til sjø.
Det anbefales derfor at det gjennomføres tiltak for å samle opp mest mulig partikler som oppstår ved vask og vedlikehold på grunn av miljøgifter i bunnstoff og maling. Det bør derfor vurderes at det etableres systemer for å samle opp og rense spyle- og vaskevann. I tillegg er det viktig at båteiere og småbåthavner sørger for at avfall, farlig avfall og plastavfall samles opp og leveres til et godkjent avfallsmottak. Det er i rapporten gitt eksempler på flere tiltak som båteiere og småbåthavnene kan gjennomføre.