Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.10.2016

Arktisk fagskole – et kompetansetilbud for den nordnorske bonden

For å imøtekomme målsettingen om matproduksjon i hele landet, og det fortrinn som arktisk kvalitet har, ønsker Troms fylkeskommune v/Senja videregående skole å utvikle og tilby et fagskoletilbud for arktisk landbruk. I dag er det ingen naturbruksutdanning i Nord-Norge utover videregående opplæring. Det nærmeste er Nord universitet i Steinkjer. 


Publisert 11.10.2016

Nye potetsorter for arktisk potetproduksjon

Gjennom mange år har potetprodusent Olav Grundnes sammen med Graminor, Landbruk Nord og Tromspotet, arbeidet for å få fram nye potetsorter for arktisk potetproduksjon. 


Publisert 06.10.2016

Stress og velferd hos rein

Reinsdyr er lite håndtert av mennesker og kan derfor oppleve samling, sortering og merking som svært stressende. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har fått midler til et prosjekt som skal undersøke stressbelastningen hos tamrein håndtert manuelt og sammenlikne med nytt mekanisk system for veiing, fiksering og sortering.


Publisert 04.10.2016

Samisk matutviklingsseminar

I et samarbeid mellom Árran Julevsáme guovdásj / Lulesamisk senter og SlowFood Sápmi ble det arrangert samisk matutviklingsseminar i Tromsø høsten 2015. Med deltakere fra reinslakterier og foredlere av reinkjøtt i Nordland og Troms, og andre næringsdrivende med interesse for samiske mattradisjoner, ble det blant annet diskutert hvorvidt det svenske kvalitetsmerket «Renlycka» skal tilpasses norske forhold og innføres blant samiske videreforedlere av reinkjøtt. Det ble også diskutert om det er interesse for å etablere en norsk avdeling av SlowFood Sàpmi.


Publisert 29.09.2016

Et felles løft i Arktisk landbruk

Prosjektet eies av Nordnorsk Landbruksråd og har som mål å skape god informasjon og gode informasjonskanaler der man får formidlet begrepet og innholdet i Arktisk Landbruk.


Publisert 27.09.2016

Nytt system innført for klassifisering av reinslakt

Kalkyleskjæring av rein


Publisert 22.09.2016

Nå blir det enklere å gjødsle poteten riktig

Potetdyrkeren kan få et ekstra hjelpemiddel i vekstsesongen for å avgjøre hva som er riktig nitrogengjødsling i den enkelte potetåker. Ved å bruke dette hjelpemiddelet kan en gjødsle etter behov og korrigere for effekten av varierende nedbør og andre forhold i vekstsesongen. Rett mengde nitrogen gir god kvalitet på poteten, som en viktig del av det arktiske måltidet, og sist men ikke minst, en god miljøgevinst. 


Publisert 20.09.2016

Arktisk mat fra Nortura

Formål med prosjektet var å etablere en levedyktig varestrøm for arktiske kjøtt og kjøttprodukter. Nortura ønsker å satse på Thulefjord som et arktisk merke for å løfte frem de nord – norske matkvaliteter og tradisjoner som finnes i regionen. All denne satsingen skal ha utgangspunkt i nordnorske råvarer.


Publisert 16.09.2016

Mer forskningssamarbeid i Barentsregionen

I mer enn 10 år har forskere innen landbruket i Barentsregionen hatt samarbeid. Det er nå behov for å videreutvikle dette samarbeidet og nettverket. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har fått innvilget arktiske midler til et prosjekt der hovedmålsettingen er å styrke nettverksbygging blant forsknings- og utviklingsaktører på tvers i Barents-regionen. 


Publisert 12.09.2016

I Nord-Norge drives birøkt med verdens friskeste bier

I Nord-Norge og nordlige deler av Nord-Trøndelag drives birøkt med verdens friskeste bier. I dette ligger det et stort potensiale til å kunne høste av en fornybar ressurs og videreforedle et produkt som det er stor og økende etterspørsel etter.