Helsetjenester

Oppdatert 09.04.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bor, eller der du for tiden oppholder deg. Du har også krav på å få nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Statsforvalteren fører tilsyn med helsetjenesten og behandler klagesaker for å bidra til at du får tjenestene som du har krav på. 

Du kan klage på at du ikke får oppfylt rettighetene dine 

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de helsetjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i helsetjenestens vurdering av ditt behandlingsbehov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen dit. Dersom du ikke får medhold i klagen din, vil den bli sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. Statsforvalterens vedtak er endelig, og den aktuelle helsetjenesten må rette seg etter dette.

Du kan be Statsforvalteren vurdere om helsetjenesten har oppfylt sine plikter

Statsforvalteren kan også ta stilling til om ansatte i helse- og omsorgstjenesten har brutt sine plikter slik at det har gått ut over deg. Hvis du er pasient, bruker eller pårørende, kan du for eksempel klage på at du er misfornøyd med tjenestene du har fått, ved negative opplevelser, uønskede hendelser, nestenuhell eller alvorlig svikt. Det digitale skjemaet vårt hjelper deg til å klage til riktig sted og med nødvendig informasjon. 

Dersom du mener at det kan ha skjedd en svikt i helse- og omsorgstjenesten, er det ofte en god start å ta dette opp direkte med virksomheten som har gitt tjenesten. I skjemaet blir du derfor spurt om du har klaget til den det gjelder. 

Dersom Statsforvalteren konkluderer med at du har fått uforsvarlig behandling, har du ikke automatisk rett til erstatning eller ny behandling. Men ved å melde fra til oss, kan du bidra til å hindre at dette skjer igjen eller at andre opplever det samme. Våre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten skal bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 23.04.2019

Tilskudd til rekruttering av fastleger og stabilitet blant leger i kommuner som har rekrutteringsvansker

I statsbudsjettet for 2019 er det bevilget 64 millioner kroner til formålet. Søknadsfrist er 15. mai 2019.

 


Publisert 24.01.2019

Avslutter tilsyn ved St. Olavs hospital

Fylkesmannen i Trøndelag har nå avsluttet et langvarig tilsyn ved akuttmottaket på St. Olavs hospital. Fylkesmannen anser lovbruddet som rettet.


Publisert 24.01.2019

Dialogmøter med kommunene i 2018.

Denne rapporten er utarbeidet etter Fylkesmannens dialogmøter med kommunene i 2018. Tema fr dialogmøtene var dagens og morgendagens eldreomsorg.


Publisert 29.10.2018

Helse- og omsorgsdepartementet har økt årets tilskudd til rekruttering av fastleger

Tilskuddet er økt med 4,9 mill. kroner. Kommuner som har rekrutteringsvansker og som ikke har fått tildelt tilskudd tidligere i år, kan nå søke om midler etter gjeldende regelverk.


Publisert 29.10.2018

Nasjonale faglige råd for lindrende behandling i livets sluttfase

Rådene omhandler lindrende behandling og omsorg til voksne over 18 år i livets sluttfase, uavhengig av bakenforliggende diagnose.

 


Publisert 17.10.2018

Høring om å lovfeste aktivitetstilbud til demente

Forslag om  plikt for kommunene til å tilby dagaktiviteter til hjemmeboende personer med demens. Alle inviteres til å komme med høringsinnspill.


Publisert 12.09.2018

Dialogmøter med kommunene

Fylkesmannen sin Helse og omsorgsavdeling gjennomfører denne høsten dialogmøter med alle kommuner i Trøndelag hvor hovedtema er tjenester til eldre.


Publisert 04.09.2018

Kommunale helse- og omsorgstjenester 2017 Statistikk om tjenester og tjenestemottakere

I løpet av 2017 var det totalt 361 402 unike personer som mottok én eller flere kommunale helse- og omsorgstjenester, eller 6,8 prosent av befolkningen i Norge. I
2007 var det til sammenligning 306 919 mottakere av slike tjenester gjennom året,noe som den gang representerte om lag 6,5 prosent av befolkningen.