Omsorgstjenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstjenester skal organiseres slik at den enkelte så langt som mulig kan leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Tjenestene skal utformes i samråd med brukeren. Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med de kommunale tjenestene. 

Flere typer omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan gis som råd og veiledning, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, personlig assistanse eller annen praktisk hjelp, støttekontakter, og avlastning eller lønn til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid.

Omsorgsbolig er ikke omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbolig er ikke hjemlet i helse- og omsorgsloven, og er altså i utgangspunktet en ordinær utleiebolig. Kommunen yter tjeneste og hjelp til den som ikke klarer seg selv, i slik bolig på lik linje som i vanlige hjem.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de omsorgstjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i kommunens vurdering av ditt behov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen til kommunen. Dersom klagen ikke når fram, blir den sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. I en av lenkene til høyre finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 07.03.2021

Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten

Vi minner om Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten som studieåret 2021/2022 skal ha regional klasse på BI Trondheim.

Søknadsfrist 15 mars


Publisert 07.01.2021

Demensplan 2025

Demensplan 2025 er den tredje nasjonale demensplanen og er regjeringens femårsplan (2021–2025) for å forbedre tilbudet til personer med
demens og deres pårørende. Det overordnede målet er å bidra til et mer demensvennlig samfunn


Publisert 02.12.2020

Oversikt over personer med demens i kommunene i Trøndelag

Aldring og helse -  Nasjonalt kompetansesenter har lansert "Demenskart" hvor man kan finne prognoser for hvor mange i sin kommune som har-  og som vil, utvikle demens i årene fremover. 


Publisert 28.10.2020

Tildeling av tilskudd for å motvirke ensomhet blant sårbare eldre under den pågående koronapandemien.

Det er nå fordelt nesten 34 millioner kroner i Trøndelag for å bidra til å motvirke ensomhet blant eldre.


Publisert 16.07.2020

Tildeling av tilskudd på rus-, psykisk helse-, og volds feltet - 2020

Fylkesmannen i Trøndelag har på følgende tilskuddsordninger tildelt kommunene i fylket


Publisert 10.06.2020

Praktisk erfaringer ved  Korona utbrudd i barnebolig

Utsåsen barnebolig var blant de første i landet med smitteutbrudd i denne type virksomhet. For at andre skal lære av deres erfaringer presenterer vi her deres veileder, og en samtale med avdelingsleder Jostein Johansen hvor han forteller om noen av  deres erfaringer.


Publisert 27.05.2020

Tildeling av tilskudd til kompetanse og innovasjon på helse - og omsorgsområdet

Kommunene i Trøndelag har i 2020 over kr. 44 millioner som skal benyttes til Kompetanse og innovasjon i helse- og omsorgstjenestene.


Publisert 24.03.2020

Korona - utviklingshemmede

Utviklingshemmede kan ha behov for særlig oppfølging i tiden fremover. På initiativ fra Helsedirektoratet har derfor Nasjonalt kompetansetjeneste for aldring og helse, Stiftelsen SOR og NAKU sammen med Helsedirektoratet utviklet nettsider om personer med utviklingshemming og koronavirus.

 


Publisert 02.03.2020

Tilskudd til aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet og passivitet

Helsedirektoratet har lyst ut muligheter for å søke om tilskudd for å jobbe med tiltak for å motvirke ensomhet og passivitet og å skape aktivitet, deltagelse, sosialt fellesskap og møteplasser.

NB! Ny søknadsfrist - 1 april. Har du behov for ytterligere utsettelse ta kontakt med Helsedirektoratet.

christina.hildonen@helsedir.no

 


Publisert 21.02.2020

Styrket akuttmedisinsk beredskap i Røyrvik kommune - evaluering

Røyrvik kommune har siden 2017 gjennomført et prosjekt hvor kommunen har jobbet med å innføre en styrket akuttmedisinsk beredskap.

I 2020 skal det avklares om tiltaket kan videreføres i ordinær drift.