Fremmede arter
Fremmede arter og organismer er en stor trussel mot naturmangfoldet. Statsforvalteren arbeider derfor med å kartlegge, overvåke, hindre spredning av og bekjempe fremmede arter. Informasjon om dette arbeidet vil bli lagt ut på disse nettsidene.
Forskrift om fremmede organismer
Forskrift om fremmede organismer trådte i kraft 1. januar 2016. Denne forskriften setter regler for import, omsetning og utsetting av fremmede arter.
Forskriften utdyper bestemmelsene i kapittel IV i naturmangfoldloven. Hovedregelen er at det kreves tillatelse for å innføre eller sette ut fremmede arter i Norge. Det er laget vedleggslister til forskriften som gir oversikt over:
- Vedlegg I – organismer som det er forbudt å innføre, sette ut og omsette
- Vedlegg II – organismer som kan innføres uten tillatelse
- Vedlegg III – organismer som krever tillatelse for innførsel
- Vedlegg IV – organismer som kan settes ut uten tillatelse
- Vedlegg V – organismer som krever tillatelse for utsetting
Her finner du en oversikt over organismene (artene) som er forbudt å innføre, sette ut og omsette i Norge (vedlegg I). Resten av vedleggene finner du i forskrift om fremmede organismer.
Påmelding til plukkeaksjon for stillehavsøsters 2024 er nå avsluttet
Stillehavsøstersen invaderer stadig større deler av vår vakre skjærgård. Statsforvalteren ønsker derfor å videreføre plukkeaksjonen for stillehavsøsters som tiltak for å begrense skadevirkningene på utvalgte områder og redusere spredningen videre vestover. Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og mye brukte badeplasser!
Publisert 25.11.2022
Vinnerne av stillehavsøsters- konkurransen 2022 er kåret
Årets registrering av stillehavsøsters er avsluttet. Vi har trukket tre vinnere av konkurransen og premier er straks på vei.
Publisert 07.07.2022
Registrer stillehavsøsters og vinn premie!
Statsforvalteren oppfordrer alle til å fortsette jakten på stillehavsøsters. Du kan delta ved å registrere funnene du gjør i sommer i vår kartløsning innen 1. oktober. Da er du også med i trekningen av flotte marine premier.
Publisert 06.05.2021
Påmelding til plukkeaksjon stillehavsøsters 2021 er avsluttet
Fristen for påmelding til årets dugnad for å plukke stillehavsøsters, i Tvedestrand, Kristiansand og Lindesnes er nå utløpt.
Publisert 07.08.2020
Påmelding til plukkeaksjonen i 2020 er avsluttet
Vi organiserer også i år dugnad for å plukke stillehavsøsters i Kristiansand, Arendal og Tvedestrand. Fristen for å søke om deltagelse er nå utløpt.
Publisert 29.06.2020
Plukkeaksjon stillehavsøsters 2020
Fylkesmannen i Agder vil åpne for plukkedugnad på utvalgte lokaliteter med stillehavsøsters like etter sommerferien. Alle frivillige organisasjoner kan søke. Søknadsskjema og søknadsfrist blir annonsert ila første uken i august.
Publisert 31.05.2018
Gyvelen fjernes fra Einarsneset på Lista
Fylkesmannen har nå igangsatt et forsøk på å fjerne de store bestandene av gyvel på Einarsneset på Liststrendene. Årets tiltak må følges opp med fjerning av nye spirer i flere år framover.
Publisert 19.05.2017
Plukkeaksjon stillehavsøsters 2017 - tjen inntil 20 000 kr
Vi inviterer lag og foreninger til betalt dugnad på kyststrekningen Risør - Søgne. Søk om deltagelse her. Søknadsfrist 5. juni.
Publisert 13.10.2016
Nesten seks tonn stillehavsøsters plukket
Nelaug paintballklubb plukket mest og vant bonusen på 5000 kroner i høstens plukkeaksjon mot stillehavsøsters i Raet nasjonalpark.
Publisert 10.10.2016
Ny observasjon av mulig mårhund!
Mulig mårhund sett ved Ljosland i Åseral. Vi ber alle være oppmerksomme og melde observasjoner av dyr som kan være mårhund til Statens naturoppsyn.
Kontaktpersoner
Lenker
Dokumenter
- Handlingsplan mot fremmede arter i Aust-Agder 2013 - 2023
- Handlingsplan mot fremmede skadelige arter i Vest-Agder 2016 - 2020
- Veileder om massehåndtering og fremmede arter
- Håndtering av løsmasser med fremmede skadelige plantearter og forsvarlig kompostering av planteavfall med fremmede skadelige plantearter. Rapport fra Miljødirektoratet/Sweco